21. dani Matice hrvatske

Mostarsko proljeća u utorak otvara izložba slika Vlahe Bukovca

Neprocjenjivi postav, koji pristiže kao dar Dubrovnika Mostaru, nosi naziv ''Portreti obitelji'', a čini ga trinaest remek-djela najvećega hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija
Kultura / Flash | 18. 03. 2019. u 16:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje izdanje - 21. dani Matice hrvatske počinju 19. ožujka, izložbom hrvatskoga slikara Vlahe Bukovca, a završavaju 11. lipnja predstavom Mire Gavrana "Paralelni svjetovi".

Direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija i voditelj Galerije "Aluminij" Darko Juka podsjeća kako Bukovčeva platna rijetko napuštaju Hrvatsku te da su ona nacionalno bogatstvo Republike Hrvatske zbog čega su tamošnje državne institucije morale odobriti njihov izlazak iz Dubrovnika.

''Neprocjenjivi postav, koji pristiže kao dar Dubrovnika Mostaru, nosi naziv 'Portreti obitelji', a čini ga trinaest remek-djela najvećega hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija'', istaknuo je Juka na konferenciji za medije.

Video: Dani Matice hrvatske počinju izložbom Vlahe Bukovca

Svečanost otvorenja popratit će defile Mostarskih mažoretkinja i Hrvatske glazbe Mostar od Hrvatskoga doma HS Kosača do Galerije 'Aluminij', a otvorenje će pohoditi i visoko izaslanstvo središnjice Matice hrvatske, na čelu s predsjednikom Stipom Boticom. Svečanost otvaranja izravno će prenositi BHT 1.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar i voditelj projekta Josip Muselimović ocijenio je kako će Mostar pedesetak dana trajanja manifestacije biti istinska prijestolnica kulture ne samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nego i cijeloj BiH i šire.

Predstavljajući u najkraćim crtama ovogodišnji program 'Mostarskog proljeća', Muselimović je istaknuo kako je Matica hrvatska uspjela prirediti trideset i pet različitih kulturnih programa tako da će svatko moći pronaći nešto što ga zanima.

Foto: Bljesak.info / Predstavljen program Mostarskog proljeća

''Ljubitelji likovnih umjetnosti doživjet će četiri senzacionalna likovna događaja, a ljubitelji književne umjetnosti imat će priliku vidjeti i sresti najveće živuće dramske pisce i pjesnike kao što su Miro Gavran i Luko Paljetak'', kazao je Muselimović.

U dramskom programu predstavit će se kazališne kuće iz Zagreba, Zadra, Splita, Mostara, Sarajeva, a bit će predstavljeno i nekoliko značajnih književnih ostvarenja i djela kao što je knjiga Mile Lasića "Demokrature i neuspjele tranzicije u post – jugoslavenskim zemljama", zatim knjiga dr. Ive Pilara "Južnoslavensko pitanje i rat" te troknjižje Josipa Muselimovića "Mostarski dragulji", kao i njegova knjiga koja ovih dana izlazi iz tiska "Kud plovi ovaj brod".

Također, bit će predstavljena i knjiga Zlatka Dalića "Rusija naših snova" o kojoj će govoriti Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković i Anton Samovojska.

Visoki pokrovitelj 21. dana Matice hrvatske je Hrvatski narodni sabor, a generalni sponzor Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB.

Kopirati
Drag cursor here to close