Vrijedno blago

Mostarsko ljeto: Otvorena izložba iz mostarske periodike

Na izložbi predstavljene 'prve novine, listovi koji su nastali u Mostaru. Uz same naslovne stranice svih novina, nalaze se kratki opisi tih novina sa podacima kada su izlazile, ko su bili urednici i sl.
Kultura / Flash | 14. 06. 2022. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, a u prostorijama Centra za kulturu Mostar, u ponedjeljak 13. lipnja 2022. otvorena je izložba iz mostarske periodike 1876.-1918. godine. Riječ je o izložbi koja daje pregled najpoznatijih novina i časopisa koji su objavljivani i štampani u Mostaru u periodu od 1876. do 1918. godine.

Prikazana je građa iz fondova Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Muzej Hercegovine Mostar i Franjevačka knjižnica Mostar.

Vrijedno blago

''Da bi večerašnju izložbu pripremili morali smo posegnuti u riznice Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, u zbirku Muzeja Hercegovine Mostar kao i zbirku Franjevačke knjižnice, te ovim putem koristim priliku da se zahvalim fra Anti Mariću, na susretljivosti i pomoći'', istaknuo je direktor Muzeja Hercegovine Mostar, Asim Krhan.

Dodao je da je ''Mostar nakon Sarajeva bosanskohercegovačkoj kulturi pridodao najznačajniji i najsjajniji doprinos, te bogatu periodiku koju predstavljamo s kraja 19. i početka 20. stoljeća''.

Zamjenica direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Adisa Žero, izrazila je zavodoljstvo suradnjom ove dvije institucije.

''Oduševljeni smo bili idejom da zajedno radimo na ovoj izložbi, jer Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH baštini veoma staru građu koja je ustvari i dio nacionalnog spomenika BiH. Periodika koja je večeras izložena je samo dio onoga što mi čuvamo u našim fundusima i moram reći, iako je kao što znate spaljena zgrada Vijećnice, da su naša najvrijednija izdanja spašena. Samim tim ponosni smo što čuvamo to blago i nadamo se, naravno, sljedećim projektima sa institucijama u Mostaru'', kazala je Žero.

Autorica izložbe i voditeljica Zbirke stare periodike Anja Mastilović iskazala je zadovoljstvo učešćem na ovogodišnjem ''Mostarskom ljetu''.

''Hvala na pozivu da učestvujem na 'Mostarskom ljetu'. Ja se nadam da i vi vidite, kao što i mi znamo, da institucije različitih profila sasvim lijepo surađuju i da možemo napraviti lijepe izložbe sa tom saradnjom, te da nije važno jesmo li iz Sarajeva ili Mostara. Uvijek smo tu jedni za druge, arhivi, muzeji, knjižnice, biblioteke i dr'', rekla je Mastilović.

Foto: PR / Otvorena izložba iz mostarske periodike

Dodala je da su na izložbi predstavljene 'prve novine, listovi koji su nastali u Mostaru. Uz same naslovne stranice svih novina, nalaze se kratki opisi tih novina sa podacima kada su izlazile, ko su bili urednici i sl. Moram reći da su u tome bila velika pomoć istraživanja naših naučnika'', naglasila je autorica izložbe.

Pomoćnik federalnog ministra obrazovanja i znanosti, Jasmin Branković istaknuo je važnost i značaj izložbe.

Bogata kulturna baština

''Izložba prvenstveno pokazuje da imamo jako bogatu kulturnu baštinu i da je još uvijek prilično puno toga sačuvano, te da je to moguće prikupiti na odgovarajući način i prezentirati bez obzira na čitavu ratnu tragediju u kojoj je pored života, građevina idr. uništeno i toliko kulturnog blaga i onoga što je činilo kulturno i duhovno biće ove zemlje. Još uvijek ima puno toga što je moguće naći i što je potrebno, možda i još potrebnije u ovom momentu prezentirati, što je god moguće češće, na ovakav adekvatan i popularan način. Izložba predstavlja vrlo značajan skup listova koji možemo vidjeti i kategorizirati na različite načine, ali on zapravo govori da je Mostar bio vrlo snažan politički, kulturni, izdavački, prosvjetni i bilo kakav drugi centar i u ovoj zemlji i u široj regiji'', naglasio je Branković.

Izložbu je proglasio otvorenom ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK, Rašid Hadžović.

''Sve ovo što večeras možemo da vidimo jeste poruka kako treba da se ponašamo. Toliko godina kasnije i poslije svih režima koji su bili i prošli na ovom prostoru, opet smo se nekako vratili na taj period podjela. Ja se nadam se da ćemo imati sretniju budućnost i da ćemo gledati kako ćemo napraviti bolje sutra za sve nas bez obzira koje vjere i kojem narodu pripadali, te da ćemo mi biti generacije koje će biti pametnije i koje će učiti iz historije da nam se ona ne bi ponovila'', istaknuo je ministar Hadžović.

Kopirati
Drag cursor here to close