Sjećanje na šehide

Mostarci na Šehitlucima odali počast palim borcima

Kultura / Flash | 26. 06. 2017. u 09:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Mostara te članovi obitelji i preživjeli suborci danas su na mostarskim Šehitlucima odali počast šehidima grada Mostara.

''Drugi dan je Ramazanskog bajrama. U našoj utemeljenoj vjerskoj islamskoj tradiciji dolazak na mezarje je nešto što je dio obaveze koja se nalaže čovjeku da dođe na ova mjesta koja ga podsjećaju da ovaj svijet ima svoju prolaznost, da ima kraj, da ima svoj početak i da su ovo mjesta privremenoga našeg boravišta ne zemlji. Ovi šehitluci ovdje i svi drugi šehitluci i sva druga mezarja u koja će insan doći i stići i gdje će biti njegovo mjesto i njegov trenutak do onoga ponovnoga proživljenja koje je određeno, u koje vjerujemo, kada će doći trenutak ustajanja i stajanja pred gospodarom svjetova“, kazao je nakon učenja Fatihe i odavanja počasti minutom šutnje mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Trenutak dolaska na mezarje, kako je istaknuo, prema tradiciji je nešto što čovjeka opominje i što čovjeka podsjeća da je čovjek trajno svojom sudbinom, životom i svim svojim bićem upućen na sjećanje i pamćenje, javlja Anadolija.

''Čitav život prožet je tom porukom. Ta poruka sjećanja i pamćenja čovjeka vraća iskonu. Vraća ga vrijednostima, njegovoj pravoj praiskonskoj naravi koja ga podsjeća na to odakle je njegov početak i gdje je njegov kraj'', kazao je muftija Dedović.

Stoga je naglasio značaj snažne poruke koju je vjernicima prenio glavni imam Suljo ef. Cikotić dok je učio kuranske ajete na mezarju, među kojima je ona koja kaže da ''nikada ne recite, ne pomislite da su oni koji su dali živote za vjeru mrtvi, ne, oni su živi, samo vi to ne osjećate''.

''Fizički nisu među nama, ali duhovno jesu među nama sve dok žive vrijednosti za koje su ovi ljudi koji su preselili žrtvujući sebe za vjeruju za čast, za slobodu, za dostojanstvo, za obranu svojih obitelji, općenito života i ljudskih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i obranom domovine dali svoje živote“, kazao je muftija Dedović.

Dok god na svijetu postoje te ideje, kako je naglasio, i dok god se te ideje promiču, oni će živjeti. No, kako je istaknuo, ako nestanu onda, nema selama, života, ni smisla nikakvoga.

''Živi su dok god se promiče ta ideja i misao, jer oni su tu ideju živjeli, za nju su dali što je najvrjednije bilo dati. Zato su šehidi vječno trajno živi i nikada ne umiru“, poručio je muftija Dedović.

Prema kalendaru Islamske zajednice u BiH, drugog dana Ramazanskog bajrama tradicionalno se obilježava Dan šehida, kako bi se u ovom danu vjernici prisjetili svojih poginulih heroja.

Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 23. siječnja 1995. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close