Nagrade

Mostar: Tko je najbolje nacrtao razglednice na temu 'Arsene Lupin'?

''Svake godine imamo velik odaziv i različite teme, tako je ovaj put tema bila "Arsene Lupin". Većina pristiglih razglednica urađena je u paru, a temu biramo prema nekim aktualnostima''
Kultura / Flash | 29. 03. 2022. u 14:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Francuske u BiH Christine Toudic u utorak je u ogranku Francuskog instituta u Mostaru otvorila izložbu razglednica koje su pristigle na natječaj za učenike mostarskih osnovnih i srednjih škola na temu "Arsene Lupin" te uručila nagrade autorima najboljih radova.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojile su Esma Habibija i Leila Russell, drugo mjesto Iman Čolak i Ela Salčin, dok je treće mjesto pripalo Sari Tiro i Džejli Tanović.

51 razglednica

Tamara Majerski osvojila je prvu nagradu u kategoriji osnovnih škola, drugo mjesto pripalo je Lejli Balavac i Dženeti Hadžović, a nagradu za treće mjesto osvojile su Ajla Samerić i Emela Mustafić.

Specijalnu nagradu s prikupljenih 699 lajkova osvojile su Teodora Stanković i Ena Marić.

Veleposlanica Toudic kazala je kako je raduje što su mostarski učenici zainteresirani za učenje francuskog jezika.

''Na izložbi je bila ukupno 51 razglednica, a sudjelovalo je oko 100 učenika, što je poprilično dobro i ponosna sam zbog ovoga što smo danas organizirali. Cilj ovog događaja je, također, pokazati da francuski nije jezik rezerviran samo za elitu, za važne ljude, već je namijenjen upravo svoj publici, prije svega zato što je jako koristan za budućnost i drago mi je vidjeti da su učenici zainteresirani za učenje franuckog jezika'' - kazala je Toudic.

Dodala je kako je od stupanja na dužnost francuske veleposlanice u BiH u njezinom fokusu promocija francuskog jezika u bh. školama.

''Razvijanje i učenje francuskog jezika moj je glavni prioritet otkad sam imenovana za veleposlanicu. Reći ću da niste loši učenici, ali mislim da se može uraditi puno više'' - poručila je.

Dani Frankofonije 2022.

Voditeljica mostarskog ogranka Francuskog instituta u BiH Jasmina Zvonić kazala je da se natječaj za izbor najbolje razglednice organizira već dugi niz godina.

''Svake godine imamo velik odaziv i različite teme, tako je ovaj put tema bila "Arsene Lupin". Većina pristiglih razglednica urađena je u paru, a temu biramo prema nekim aktualnostima, odnosno prema onome što bi učenike moglo zaintrigirati prema francuskoj kulturi'' - istaknula je Zvonić.

Izložba je održana u sklopu obilježavanja Dana Frankofonije 2022., a u nastavku programa danas u u 16.30 sati na Koledžu ujedinjenog svijeta (UWC) Mostar bit će održana konferencija na kojoj će francuska veleposlanica održati predavanje na temu "Frankofonija i francusko predsjedavanje Vijećem Europske unije", dok će veleposlanik Švicarske Daniel Hunn govorit će na temu "Švicarska i frankofonija".

Konferenciju će izvedbom frankofonskih pjesama obogatiti dvojezično frankofonsko odjeljenje UWC-a Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close