Kosača

Mostar: Predstavljen autentični ''Kameni spavač''

Kultura / Flash | 11. 05. 2017. u 17:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U HKD hercega Stjepana Kosače u Mostaru je u četvrtak održana promocija autentičnog i definitivnog izdanja "Kamenog spavača" Maka Dizdara.

Na promociji su govorili dr. sc. Miroslav Palameta i dr. sc. Gorčin Dizdar.

"Ova knjiga je posebna zato što je bazirana na konačnom izdanju 'Kamenog spavača' koje je autorizirao sam Mak Dizdar pred svoju smrt i tu je i eksplicitno naveo da on to smatra konačnim izdanjem ovog djela", izjavio je ranije urednik Gorčin Dizdar.

Međutim, kako je dodao, taj "Kameni spavač" se dosta razlikuje od one verzije koja je u međuvremenu kanonizirana unutar bh. književnosti.

Priređivač Sanjin Kodrić u pogovoru je, među ostalim, naveo da je riječ o posljednjoj autoriziranoj, konačnoj verziji "Kamenog spavača", odnosno verziji koja je izraz posljednje stvaralačke volje autora, ali i verziji koja je priređena za objavljivanje u skladu s najvišim tekstološkim i književnohistorijskim standardima i kriterijima. Kako dodaje, ovo je i prvo, zasad jedino ovakvo izdanje, i u tom smislu razlikuje se više ili manje od svih drugih dosadašnjih izdanja "Kamenog spavača", odnosno u pitanju je finalni tekst ove autorove knjige, kao i tekst koji bi se trebao smatrati kanonskim.

Organizator promocije knjige je fondacija "Mak Dizdar", u suradnji s Hrvatskim domom herceg Stjepan Kosačom i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

“Kameni spavač” Maka Dizdara smatra se jednom od najboljih zbirki pjesama 20. stoljeća. Zbirka se sastoji iz četiri zapisa: “Slovo o čovjeku”, “Slovo o nebu”, “Slovo o zemlji” i “Slovo o slovu”.

Sveučilišni profesor Miroslav Palameta prisjetio se vremena kada je "Kameni spavač" prvi put objavljen, istaknuvši kako je zbira prihvaćena s neskrivenim oduševljenjem.

''Sjećam se kako se nekada u 60-im godina, kada se pojavila zbirka, čitao Mak, kako se recitirao, kako se 'Kameni spavač' doživljavao, kako su o tome govorili pjesnici koji su u tom vremenu bili aktualni (a u tom vremenu izišlo je nekoliko veoma aktualnih zbirki poezije, od Nikole Šopa do Vaska Pope), svi su oni cijenili Makovu poeziju i smatrali su da se on 'dočepao zlatne poetske žile'', kazao je Palameta.

Dodao je kako je poezija Maka Dizdara aktualna i danas te da nije izgubila ništa od svoje svježine.

Kopirati
Drag cursor here to close