Vedri osmjeh

Mostar: Otvorena završna izložba projekta 'Starim zanatima do novih mogućnosti'

Na radionicama obrade drva, dodala je, prvo su se upoznavali s drvetom, alatima i strojevima, a potom su pravili praktične svakodnevne oblike.
Kultura / Flash | 24. 01. 2023. u 13:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Udruge "Vedri osmjeh" u Mostaru u utorak je upriličena završna izložba radova nastalih u sklopu projekta "Starim zanatima do novih mogućnosti".

Projekt "Starim zanatima do novih mogućnost" je započet u rujnu prošle godine kao dio ReLOaD2 programa koji financira Europska unija, implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a sufinancira Grad Mostar.

Inače, projekt je namijenjen osobama s invaliditetom, učenicima srednjih stručnih škola i studentima socijalnog rada.

Atraktivnost starih zanata

''Cilj je projekta bio da pokažemo atraktivnost starih zanata, njegovu praktičnu primjenu u svakodnevnom životu u potencijalnoj turističkoj ponudi našeg grada. Ipak, nama najvažniji aspekt je da pokažemo mogućnosti osoba s invaliditetom u tom kontekstu'' - rekla je projekt koordinator Udruge "Vedri osmjeh" Matea Kegelj, napomenuvši kako je riječ o završnoj izložbi.

Foto: Fena / Završna izložba radova "Starim zanatima do novih mogućnosti"

Istaknula je i kako su u projekt bili uključeni srednjoškolci Likovne škole Gabrijela Jurkića u Mostaru i dvije građevinske škole, a kao volonteri sudjelovali su i studenti Socijalnog rada i Logopedije Sveučilišta u Mostaru.

''Prvo smo imali šest radionica obrade gline, a zatim šest radionica obrade drva. Na današnjoj izložbi je prikazano što smo praktično uradili. U radionicama obrade gline na početku smo učili obrađivati glinu na jednostavniji način rukama, a zatim rad na kolu. Nakon toga uslijedilo je pečenje, oslikavanje te glaziranje naših proizvoda'' - pojasnila je Kegelj.

Terapeutsko djelovanje

Na radionicama obrade drva, dodala je, prvo su se upoznavali s drvetom, alatima i strojevima, a potom su pravili praktične svakodnevne oblike.

Koordinatorica Udruge rekla je i kako su uz radionice, istovremeno provodili istraživanje na učenicima završnih razreda osnovnih škola, gdje su htjeli ispitati njihovo mišljenje o starim zanatima, kao i njihove stavove prema inkluzivnom obrazovanju i osobama s invaliditetom generalno.

Foto: Fena / Završna izložba radova "Starim zanatima do novih mogućnosti"

Za kraj je ustvrdila kako su sve te aktivnosti uspješno završili te da su radionice na njihove korisnike imale i terapeutsko djelovanje.

Uključivanjem osoba s invaliditetom u zajednički rad potiču se mladi na timski rad, uzajamnost u učenju, solidarnost ali pruža im se i mogućnost za stjecanje novih, prije svega životnih iskustava i prilika za savladavanje predrasuda prema osobama s invaliditetom koji su uglavnom u kategoriji socijalno ugroženih skupina, naveli su iz ranije Udruženja "Vedri osmijeh".

Kopirati
Drag cursor here to close