Kosača

Mostar: Otvorena izložba "Dani kulture Irana"

Kultura / Flash | 01. 02. 2016. u 20:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturne razmjene Islamske Republike Iran i Bosne i Hercegovine večeras je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru otvorena izložba "Dani kulture Irana".

Tom prilikom u izjavi za medije gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je iznimna čast biti na izložbi koja pruža mogućnost upoznavanja s kulturom i običajima Republike Iran, s tradicionalnom glazbom, gradom Teheranom i kaligrafijom.

"Nadam se kako ćemo iz ovakvih događaja izvući više znanja, da ćemo se više upoznati te da ćemo otvoriti putove prema dalekom Iranu i da će on za one koji budu u mogućnosti postati i zanimljiva turistička destinacija", kazao je Bešlić.

Također, dodao je kako je važno i da se BiH otvori prema Iranu, da njegovi građani dođu u BiH i upoznaju se s njenom kulturom.

"Sretan sam da je naša prva izložba u Mostaru. Nadamo se kako će izložba privući pažnju dobrih ljudi ovoga grada i da će tako omogućiti bolje odnose jednih prema drugima. Izložba umjetničkih slika, kaligrafije, tradicionalnih zanata i iranske glazbe samo su jedan mali prozor u svijet svega onoga što naša zemlja jeste", kazao je u izjavi za medije konzul za kulturu Veleposlanstva Iranske republike Iran u BiH Ali Ameri.

Izložbu koja je otvorena večeras građani će moći posjetiti do srijede 3. veljače u terminima od 9 do 21. sat. Nakon Mostara izložba se seli u Sarajevo i Banju Luku.

Drugog dana izložbe u 19 sati bit će upriličena projekcija dokumentarnog filma o Iranu na kojoj će biti predstavljena iranska dostignuća, kao i prirodne ljepote i turističke destinacije te zemlje.

U srijedu, 3. veljače u 19 sati nastupit će tradicionalna folklorna glazbene grupa Falak al-aflak.

Riječ je o glazbenom sastavu porijeklom iz provincije Lorestan, koja se nalazi na zapadnom dijelu države i koju karakterizira posebna folklorna baština. Grupa je osnovana 2002. godine s ciljem očuvanja i njegovanja glazbene tradicije Lorestana.

Izložba se sastoji od nekoliko dijelova. Na 30 izloženih fotografija Teherana posjetitelji mogu vidjeti svakodnevnicu u glavnom iranskom gradu. Izloženo je 30 umjetničkih slika vrsnog iranskog slikara Penahzadea koji od 1991. godine postaje prepoznatljivo ime iranske umjetnosti. Penahzade iza sebe ima brojne uspješno održane izložbe kako one samostalne, tako i grupne. Posljednje izložbe izvan Irana imao je na Filipinima i u Hrvatskoj.

Također, u sklopu izložbe posjetitelji mogu vidjeti i ostvarenja iranskog kaligrafa Ali Tana, kao i iranske rukotvorine, radove tradicionalne isfahanske izrade: rezbarije, emajlirano posuđe, grnčarije, ukrasne predmete rađene u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close