Yunus Emre

Mostar: Održana konferencija "Veliki turski mislilac Nedžip Fazil Kisakurek“

Kultura / Flash | 29. 03. 2017. u 11:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Yunus Emre Instituta Mostar i Narodne biblioteka Mostar danas u gradu na Neretvi, održana konferencija pod nazivom "Veliki turski mislilac Nedžip Fazil Kisakurek“, javlja agencija Anadolija.

O životu, misli i djelu čovjeka koji je ostavio neizbrisivi trag u turskoj povijesti i umjetnosti u mostarskoj Narodnoj biblioteci su govorile su studentice četvrte godine turskog jezika i književnosti na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru Aida Pozder i Jasmina Turajlić.

"Naš Odsjek zajedno sa Yunus Emre Institutom i Narodnom bibliotekom u Mostaru svakog mjeseca održava konferencije o najpoznatijim turskim pjesnicima“, kazala je za AA Jasmina Turajlić.

Aida Pozder ističe da je posebno zadovoljstvo govoriti o Nedžipu Fazilu Kisakureku.

"On je poznati mislioc, pjesnik, pisac dvadesetog stoljeća. Objavio je mnoga značajna djela poput zbirke pjesama "Trotoari“, postoji mnogi značajni romani koje je napisao tako i romani "Hadž“ i ostalo“, kazala je Pozder.

Direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru, Yunus Dilber kojem je danas direktor Narodne biblioteke u Mostaru Rasim Prguda uručio zahvalnicu za suradnju ističe da je Nedžip Fazil Kisakurek ostavio ogroman trag na tursku književnost i tursku misao sa svim svojim djelima.

"Ono po čemu se najviše poznaje su njegove pjesme koje su izuzetno dobre, izuzetno kvalitetne. Mislimo da je izuzetno bitno da svi studenti turskoj jezika i književnosti znaju tko je on bio i da zapravo znaju o njemu i pobliže, jer im je to dio profesije. Mi se nadamo da će studenti turkologije u BiH istraživati njegov život i njegovo djelo i da će pisati članke i knjige o toj temi, ali i prevoditi njegova djela u budućnosti. To je ono što nam je najbitnije“, kazao je Dilber.

Naglasio je da se drame Nedžipa Fazila Kisakureka i danas izvode u Republici Turskoj i da su veoma popularne, ali i da su prema njegovim knjigama snimani neki filmovi.

Nedžip Fazil Kisakurek je dao značajan doprinos islamskoj misli u Turskoj, a u Istanbulu je utemeljeno i prestižno priznanje s njegovim imenom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prilikom svečane dodjele priznaja u Istanbulu jednom prilikom ,između ostalog, kazao: "Nedžip Fazil je značio uklanjanje okova u našoj kulturi, umjetnosti i intelektualnoj misli“.

"Turska Republika je donijela novo pismo i jezik, ali i novo razumijevanje kulture i umjetnosti u Turskoj. Za vrijeme jednostranačkog perioda, sve ove sfere su podvođene pod određene šablone. Spaljeni su svi mostovi sa prošlošću i sve veze sa našim tradicijama su nestale. I dok smo zastranjivali od vlastite kulture, Nedžip Fazil je uspio da nas ponovo dovede u dodir sa našom prošlošću i odlučno održi tu borbu“, istaknuo je tada Erdogan.

Nedžip Fazil je pjesnik, novelista, filozof i aktivista koji je dao značajan doprinos islamskoj misli u Turskoj.

Živio je u razdoblju između 1904. i 1983. godine, a iza njega su ostale brojne pjesme, novele, priče, memoari i scenariji.

Kopirati
Drag cursor here to close