Mostarsko ljetio 2021

Mladi sarajevski umjetnik Adis Lukač Mostarcima predstavio izložbu 'Mi, karijatide i atlanti'

Prvi dio izložbe je predstavljen 2019. u Atini, a dopunjena je radovima nastalim za vrijeme pandemije.
Kultura / Flash | 26. 06. 2021. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar otvorena izložba "Mi karijatide i atlanti" mladog sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača, koja se realizuje u sklopu kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto”.

Radi se o kombinaciji slika, skulptura i crteža. U galeriji Centra za kulturu izložene su 22 slike i 2 skulpture.

Prvi dio izložbe je predstavljen 2019. u Atini, a dopunjena je radovima nastalim za vrijeme pandemije.

Lukačeva priča je inspirirana karijatidama, stubovima koji su nosili hramove u antičkoj Grčkoj.

“Svi smo mi nositelji velikih tereta, a ujedno svima su nam potrebni stubovi na koje se naslanjamo. Pandemija nas je podsjetila koliko smo kao jedinke nebitni, a koliko smo zapravo, kao oslonci potrebni jedni drugima. To je poruka moje izložbe '', pojasnio je Lukač.

“Povukao sam paralelu između stubova iz antičkog perioda s ljudima, posebno ženama koje su nosile popriličan teret, a u isto vrijeme su stubovi na koje se mi oslanjamo da bi sami sebe ostvarili. I to je neki omaž ovim stubovima i osloncima u našim životima", dodao je.

Kao dječak, obiteljskistol, koristio je kao “slikarsko platno“. Nespretne linije nastale tada, prerasle su u ozbiljno slikarstvo i kiparstvo, jer skoro dva desetljeća, kada je kao srednjoškolac imao prvu izložbu, svojim djelovanjem i djelima, oduševljava publiku i likovnu kritiku, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijelom svijetu.

Za subotu 26.06.2021. u okviru ovogodišnje kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“, najavljena su dva događaja: likovna kolonija SPKD Prosvjeta u Centru za kulturu , te u spomen kući Džemala Bijedića promocija časopisa „Hercegovina“ Muzeja Hercegovine Mostar.

 

 

O umjetniku:

Lukač je rođen u Sarajevu gdje je završio Srednju školu primjenjenih umjetnosti, a magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti – Odsjek za kiparstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, učestvovao je na brojnim likovnim kolonijama i simpozijima.

Autor je spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, koji se nalazi u centralnom dijelu gradskog parka u Tuzli, biste narodnom heroju Ivanu Goranu Kovačiću u Sarajevu, te reljefa Hasanaginice postavljenog u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Osim u Bosni i Hercegovini, izlagao je u Americi, Španjolskoj , Italiji, Njemačkoj…

 

Kopirati
Drag cursor here to close