Posušje

Mimohodom mladi iz posuške općine s ratnim stjegovima postrojbi obilježen Dan branitelja

Mimohodu su se pridružili i branitelji, članovi njihovih obitelji, mladi i stari žitelji Posušja, kao i gosti.
Kultura / Flash | 31. 05. 2019. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje Dana branitelja Posušja jučer je započelo služenjem Svete mise u crkvi Bezgrješnoga začeća BDM koju je predvodio župnik župe Poklečani fra Marinko Leko.

Prethodno su članovi Organizacijskog odbora i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje, uz prigodnu molitvu, zapalili svijeće pred Spomen obilježjem skupini Fenix 72.

Foto: PR / Dan branitelja u Posušju

Nakon Svete mise i formiranja kolone, od spomenika fra Grgi Martiću, preko dvije najduže posuške ulice, do Trga hrvatskih branitelja, uslijedio je mimohod svih posuških postrojbi.

I ove godine mladi iz posuške općine nosili su ratne stjegove postrojbi, uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske BiH. Mimohodu su se pridružili i branitelji, članovi njihovih obitelji, mladi i stari žitelji Posušja, kao i gosti. Zamjetno je da ovaj događaj svake godine okuplja sve više i više ljudi.

Foto: PR / Dan branitelja u Posušju

Na Trgu je svečanost nastavljena intoniranjem himne svih Hrvata, molitvom i minutom šutnje kojom je odana počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima. Potom su zajednički, pred spomen obilježjem, vijence položili i svijeće zapalili načelnik općine Posušje Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana branitelja prof. Ante Kovač, ispred hrvatske komponente OS BiH brigadir Zdravko Rezo, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata sa svih razina.

Foto: PR / Dan branitelja u Posušju

U nastavku programa obilježavanja Dana branitelja općine Posušje uslijedili su prigodna obraćanja.

Kao domaćin, ispred Organizacijskog odbora, prvi se obratio načelnik Branko Bago. Nakon upućenih pozdrava svima nazočnima na današnjoj svečanosti, Bago se osvrnuo na značenje datuma 30. svibnja za hrvatski narod.

Foto: PR / Dan branitelja u Posušju

Nakon svečanog dijela, uslijedio je uručenje nagrada za najbolje literarne i likovne učeničke radove na natječaju ''Da se ne zaboravi'', kulturno-umjetnički program te druženje branitelja, gostiju i žitelja Posušja.

''Da se ne zaboravi''

 ''Čvrsta datumska veza hrvatskog naroda u RH i BiH kroz 30. svibnja je bila u najtežim trenutcima uspostavljena, njegovana i održavana kao Dan svehrvatske državnosti. Kao sto je pokušana ta veza između našeg naroda u RH I BiH biti prekinuta, tako se isto nasrtalo i na ovaj datum.

Naša županija Zapadnohercegovačka to nije dozvolila te je ovaj datum još 2004. godine proglasila službeno, Danom svehrvatske državnosti te neradnim danom, a Općinsko vijeće općine Posušje od prošle godine, 30. svibnja je službeno proglasilo Danom branitelja Posušja.

Još jednom hvala svima koji su pomogli da pokrenemo ovaj Dan i ovaj događaj, predstavnicima crkve koji su nas čvrsto podrzali u tome, vjećnicima koji su jednoglasno izglasali taj prijedlog, i svima vama koji se iz godine u godinu sve više uključujete u ovu organizaciju i dolazite u sve većem broju, a pogotovo našoj mladeži, studentima, srednjoškolcima kao i osnovnoškolcima te time daju jedno novu svježinu i oplemenjuju ovu svečanost'', rekao je Branko Bago načelnik Posušja.

Predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar na početku govora postavio je pitanje kako djeci u školama, pa i starijima, s odmakom od 3 desetljeća, objasniti što se događalo na ovim prostorima nedaleko od Posušja.

''Kako im dočarati to vrijeme, kada se rušio Berlinski zid i kada je jedino bivša država Jugoslavija, od svih istočno europskih komunističkih država odlučila ratom zadržati tadašnje granice, na način da Hrvate razoruža i zadrži u toj tvorevini, gdje su prava Hrvata, pogotovo u ovim našim prostorima bila sustavno ugrožavana.

Hrvatski narod, ujedinjen i predvođen prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i predsjednikom HRHB Matom Bobanom, je uspio obraniti i osloboditi cijelu Republiku Hrvatsku i veliki dio Herceg Bosne.

To je bilo teško vrijeme za hrvatski narod. Trebalo je organizirati obranu hrvatskih prostora s malobrojnim ljudstvom i nedostatnim naoružanjem. Vi koji ste tada bili angažirani u postrojbe HVO-a i HV-a najbolje znate kako je bilo se nositi s tim nedaćama.

Zahvaljujući Vašoj hrabrosti, Vašem prkosu i ljubavi prema obitelji i svome narodu, ovi hrvatski prostori su ostali obranjeni, a sve uz pomoć krunice oko vrata, vjerom u Boga i molitve, kako Vaše, tako i članova Vaših obitelji, koji su molili dok ste bili na bojištu.“...“61 stjeg i zastave vojnih postrojbi iz Posušja su dokaz da je jedno malo Posušje velikog srca, koje nije neposredno bilo ugroženo ratom, uključilo se u velikom broju u obranu hrvatskog naroda i zbog toga smo ponosni na naše postrojbe i naše branitelje. Organiziranje ove svečanosti je najmanje što možemo učiniti za održavanje sjećanja na njih'', rekao je Lončar.

Kopirati
Drag cursor here to close