Stara grobnica

Kosti pronađene kod Razvitka stare su stotinu godina

Kultura / Flash | 11. 05. 2017. u 10:07 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom kopanja u Mostaru, kod stare robne kuće Razvitak, pronađen je skelet, pretpostavlja se da je star oko 100 godina, rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Inače, prilikom kopanja zbog postavljanja kolektora na dubini od metar ipol do dva pronađene su kosti i staro grobno mjesto, pojasnio je Marić, dodajući da su na lice mjesta izišli pripadnici MUP-a, Tužiteljstva, te stručne službe koje se bave ispitivanjima.

Zavod za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ-a nije obaviješten o ovom nalazu, rečeno je za Bljesak.info iz ovog Zavoda.

Inače, kako smo u dokumentima uspjeli pronaći na ovoj lokaciji ranije se nalazilo turbe Mehmed-age Krehe.

''U dvorištu desno od Kjose Jahja Hodžine džamije nalazilo se do 1937. godine dvostruko turbe Mehmed-age Krehe (u drugom grobu bila je pokopana Mehmed-agina žena) iz hidžr. 1174. (1760.) godine. U spomenutoj godini vakuf je ekshumirao sve grobove koji su se nalazili pred džamijom i u haremu desno od nje, i na tom mjestu izgradio dućane (iz sredstava vakufa Hasan-bega Lakišića podignuta je 1937. godine, na haremu desno od džamije, jedna reprezentativna zgrada, po projektu Miroslava Loose, koja je srušena u toku rata 1992.-1995. godine). Tada je demontirano ovo turbe i složeno kraj džamije (pred mihrabom džamije ostalo je tada neekshumirano nekoliko grobova s nišanima; do danas su se održali samo nišani Hadži Abdulah-age Bećara, sina Ahmed-agina, koji je umro hidžr. 1290. (1873.) godine.

Ovo turbe je bilo na osam stupova sa ovalnim kamenim lukovima. Priča se da je Mehmed-aga potjecao iz Travnika i da je bio veoma bogat. On je imao velike posjede i dva dvora, građena od tesanog kamena u Krehin Gracu, po kome je ovo mjesto dobilo svoje ime. Turbe je nedavno montirano u avliji džamije Nasuh-age Vučijakovića'', (Hasandedić, 2000. godine, str. 91).

Podsjetimo, tijekom ranijih iskopavanja kod nekadašnje robne kuće HIT u Mostaru također su pronađene kosti.

Pretpostavlja se da su ranije pronađene kosti iz Lakišića harema, koji se protezao od današnje zgrade Gimnazije pa sve do iza bivše željezničke Ložionice, kraj Stare bolnice, sveukupno 19 dunuma zemlje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close