uspješan projekt

'Književne karavane' povezuju književnike širom BiH

Kultura / Flash | 06. 06. 2016. u 15:36 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo pisaca u BiH je uz podršku i pokroviteljstvo Veleposlanstva Švicarske u BiH uspješno realiziralo projekt "Književne karavane 2016“ koji je imao za cilj obnoviti suvremenu bosanskohercegovačku književnu scenu i povezati književnike širom BiH.

Ovogodišnji program "Književnih karavana", koji je obuhvatio književne susrete u sedam bosanskohercegovačkih gradova, bio je namijenjen ljubiteljima književnosti svih uzrasta, a posebna pažnja je posvećena kulturno-obrazovnoj zadaći i razvijanju svijesti učenika osnovne i srednje škole o nesumnjivom značaju književne riječi i svevremenskim književno-estetskim vrijednostima.

Predsjednik Društva pisaca u BiH Dževad Karahasan se prisjetio da ideju književnih karavana dugujemo Zilhadu Ključaninu koji je predložio da se organiziraju grupe pisaca koji bi putovali u manja mjesta i tamo nastupali zajedno s piscima koji žive u tim mjestima, razgovarali s učenicima i razmjenjivali iskustva s kolegama.

Potpredsjednik Društva Edin Konjhodžić navodi da su ovogodišnje Karavane samo početak njihovih čvrstih nastojanja da obnove književnu scenu u BiH, povežu sve književnike u zemlji, afirmiraju rad književnika i promoviraju književno-estetske vrijednosti te približe našu književnost i književnike svim naraštajima.

Ove godine su susreti održani u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, Sanskom Mostu, Zenici, Sarajevu, Brčkom, priopćeno je iz Društva pisaca u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close