Velikan Hrvatskog proljeća

Klub Sinjana uputio peticija za imenovanje ulice ili trga po Marku Veselici

"Obzirom da iduće 2021. godine slijedi velika i važna obljetnica za cijelu Hrvatsku 1971 – 2021, 50 godina Hrvatskog proljeća, mišljenja smo da bi Grad Zagreb do tada trebao biti počašćen imenovanjem trga ili ulice imenom Marka Veselice".
Kultura / Flash | 12. 08. 2020. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Hina / Marko Veselica, Sinj, 9. siječnja 1936. - Zagreb, 17. veljače 2017.

Klub Sinjana Zagreba obnovio je svoju incijativu da Grad Zagreb imenuje ulicu ili trg po Marku Veselici.

U sklopu inicijative za imenovanje trga ili ulice imenom dr.sc. Marka Veselice u Gradu Zagrebu, Klub je uputio peticiju svim Hrvatima u Hrvatskoj i dijaspori, te moli za podršku u realizaciji inicijative.

"Obzirom da iduće 2021. godine slijedi velika i važna obljetnica za cijelu Hrvatsku 1971 – 2021, 50 godina Hrvatskog proljeća, mišljenja smo da bi Grad Zagreb do tada trebao biti počašćen imenovanjem trga ili ulice imenom Marka Veselice, velikana hrvatske političke misli i djela".

Ovu inicijativu Klub Sinjana Zagreba podnio je prije dvije godine Gradskoj skupštini Grada Zagreba, a tada su dobili informaciju kako je Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova Marka Veselicu uvrstio u fond iz kojeg se određuju nazivi javnih površina.

"Vjerujem da će ova naša inicijativa ovoga puta uroditi plodom, što će svima nama, a vjerujem i većini hrvatskih građana konačno biti priznanje", poručuje predsjednik Kluba Sinjana Davor Varenina. 

Marko Veselica - 'hrvatski Mandela'

Marko Veselica, istaknuti hrvatski ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili 'hrvatskim Mandelom'.

Kao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća pod optužbom za "hrvatski nacionalizam" uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti i 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je "zatvorenik savjesti".

U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske. Po izlasku iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom "Der Spiegelu" pod naslovom “Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije”.

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti. 

Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a potom osniva i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju.

Bio je zastupnik u Hrvatskog saboru od 1995. do 2000. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close