Mostar

Izložba o najstarijem živućem nogometašu Veleža

''Jako mi je drago da sam uspio pronaći dosta građe o Ćišiću, posebno iz razloga što mu je sva obiteljska arhiva tijekom posljednjeg rata uništena. Ni on sam nije pretpostavljao da postoji toliko materijala o njemu.''
Kultura / Flash | 21. 06. 2022. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba dokumentarne građe o Nazifu Ćišiću, najstarijem živućem nogometašu Veleža, otvorena uz prisustvo velikog broja posjetitelja u Clubu Globus u Mostaru.

I ovu kao i četiri ranije tematski vezane za Rođene, autor je posvetio zlatnom jubileju 100-obljetnici djelovanja FK Velež Mostar.

Autor izložbe novinar i publicist Zlatko Serdareveć, na devet panela s pedesetak eksponata, prezentirao je dokumente koji ilustrativno potvrđuju sportsku stazu ovog uzornog sportiste i nogometnog suca.

Izloženi su faksimili novinskih tekstova, fotografije, članske karte, diplome i ostali material.

''Ovom , kao i ranijim postavkama, želim revalorizirati sve generacije Veleža, njihov doprinos u povijesnom razvoju ovog kluba i akcentirati kontinuitet djelovanja kao aksiom za pravilno shvatanje sadašnjeg trenutka Rođenih. Nazif Ćišić pripada generaciji iz pedestih godina prošlog stoljeća, upravo onoj koja je izborila ponovni ulazak Veleža u Prvu saveznu ligu a samim tim činom su napravili epohalan uspjeh'', izjavio je za Bljesak.info autor Serdarević.

Pored ostalog na izložbi su prezentirane sve utakmice njih 46 na kojima je Ćišić nastupao a navedeni su sastavi, golgeteri, datumi odigravanja i rang natjecanja.

''Mi smo uspjeli ponovo se dokopati Prve savezne lige a za takav uspjeh zaslužni su: Irović, Čubela, Dilberović, Ćemalović, Momić, Radiljević, Rukavina, Slišković, Bolfek, Zejnil Selimotić , Salko Selimotić , Zelenika, Musa, Mujić, Hrvić i moja malenkost.

Zanimljiva je svakako izjava Peke Dilberovića koju je tada dao jednom novinaru.

''Napiši i upamti, Velež više nikad neće ispasti iz Prve savezne lige, što se i obistinilo. Poznato je da pored velike četvorke jedino Velež više nikad nije napusto prvoligaško jato'', izjavio je svečar Nazif Ćišić.

Na izložbi su izloženi brojni faksimili novinskih izvještaja sa utakmica na kojima je Ćišić nastupao, a izvučeni su i povečani izvodi u kojima se spominje njegovo ime.

Foto: PR / Nova izložba autora Serdarevića za Veležov jubilej

Navodimo jedan iz niza izvoda u kome se govori o utakmici Veleža sa Rabotničkim:

''I mladi Ćišić potpuno je opravdao postavljenje u tim. Poneki njegovi potezi podsjećali su na akcije već rutiniranih krila, a gol koji je postigao sličan je golovima lijevih krila sa dugogodišnjom praksom.''

Među eksponatima se zapaža diploma Sportskog saveza grada Mostara, faksimil članske karte Nogometne sudijske organizacije kao i fotografije tima Veleža pred nastupe sa protivnicima.

Autor Serdarević je pronašao i prezentirao sastave timova sa svih utakmica na kojima je Ćišić nastupao u dresu Veleža.

''Jako mi je drago da sam uspio pronaći dosta građe o Ćišiću, posebno iz razloga što mu je sva obiteljska arhiva tijekom posljednjeg rata uništena. Ni on sam nije pretpostavljao da postoji toliko materijala o njemu. Učiniti čovjeka sretnim je zaista veliko zadovoljstvo - čak ogromno blago'', kazao je Serdarević za Bljesak.info.

Nakon završetka nogometne karijere Ćišić je polagao za podsaveznog (1968.) a zatim (1971.) za saveznog suca i tu dužnost obavljao je vrlo savjesno i profesionalno.

Kopirati
Drag cursor here to close