u Visokom

Izložba Gabrijela Jurkića bit će otvorena do 3. prosinca

Kultura / Flash | 28. 11. 2015. u 17:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog ogromnog zanimanja bh. javnosti i posjetitelja, organizatori manifestacije "Dani Zaima Muzaferije" su odlučili da izložba slika jednog od najpoznatijih bh. slikara svih vremena Gabrijela Jurkića u Zavičajnom muzeju u Visokom bude otvorena sve do 3. prosinca.

Otvaranjem izložbe u četvrtak su otvoreni ujedino i "Dani Zaima Muzaferije", a moguće ju je pogledati svakoga dana u terminu od 08.00 do 20.00 sati.

Kako je rekao organizator izložbe, predsjednik Udruženja „Ars Tragovi“ Rasim Kadić, radi se o do sada neviđenoj izložbi na našim prostorima, jer su na jednom mjestu objedinjena djela jednog od najvećeg bh. slikara.

Organizatori manifestacije "Dani Zaima Muzaferije" su još ranije najavili kako će izložba djela jednog od najvećih bh. umjetnika Gabrijela Jurkića biti kulturni događaj godine, ne samo u Bosni i Hercegovini, već možda i u regiji. Ovom prilikom na jednom mjestu, posjetitelji imaju priliku vidjeti 21 Jurkićevo djelo, a od toga četiri djela su po prvi put predstavljena na jednom mjestu.

Gabrijel Jurkić rođen je u Livnu 24. ožujka 1886. Osnovnu školu završava u rodnom gradu i upisuje se u Trgovačku školu, a zatim 1902. u Srednju tehničku školu u Sarajevu, koju uskoro napušta da bi se posvetio slikarstvu. Učenikom Privremene škole za umjetnost i obrt u Zagrebu postaje1907/08., a 1908/09. upisuje se na bečku likovnu akademiju, gdje je odmah prebačen na četvrto godište općeg slikarskog odjela u klasu Aloisa Deluge.

Nakon bečkih studija vraća se u Sarajevo, priprema prve samostalne izložbe (1911), u Sarajevu (Društveni dom) i Zagrebu (Umjetnički paviljon).

Nakon gotovo pola stoljeća provedena u Sarajevu vraća se u Livno, u skromni atelje franjevačkog samostana na Gorici, gdje živi sa suprugom Štefom.

Umro je 25. svibnja 1974. i pokopan je na goričkom groblju.

Kopirati
Drag cursor here to close