Književna srijeda

Hommage u povodu dvadesete godišnjice smrti književnika Vladimira Pavlovića

Kultura / Flash | 30. 11. 2016. u 13:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru "Književne srijede" Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne u Mostaru u srijedu je održan hommage hrvatskome pjesniku iz Hercegovine, velikanu pisane riječi i bivšem predsjedniku Društva hrvatskih književnika HB, Vladimiru Pavloviću, u povodu 20. godišnjice njegove smrti.

Članovi Društva hrvatskih književnika HB, pisci i poštovatelji tom su se prigodom prisjetili književnog rada i stvaralaštva Vladimira Pavlovića.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić i član Društva Ivan Baković složili su se kako Pavlović u hrvatskoj književnosti nije valoriziran i zastupljen onoliko koliko bi trebao biti, podsjećajući da su o tome pisali i govorili i književnici Božidar Patrač i Veselko Koroman.

- Vladimir Pavlović zaslužio je puno bolje i više mjesto nego što ga ima u javnoj i percepciji hrvatske književnosti i ne preostaje mi drugo nego složiti se s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljem koji je patetično ali istinito napisao: 'Vladimir Pavlović nadvisuje Neretvu. On je jedan od vrhunaca što krije se u naše duše. Visoko gore poput Žabe, Marina Vinca, Babine Gomile...kao Nikola Martić, fra Lucijan Kordić, Mak Dizdar, Antun Branko Šimić...Brda su to ... i na nama je hoćemo li mu se približiti ili gledati nekada iz doline ili ih nikada ne vidjeti ...' - istaknuo je Baković.

Predsjednik Društva Ivan Sivrić kazao je kako je Pavlović svoj život prerano završio te da ga je smrt zaustavila na vrhuncu njegovo stvaralačkog puta.

Vladimir Pavlović rođen je 1935. godine u Trebižatu (općina Čapljina), a preminuo je 7. prosinca 1996. godine.

Po vokaciji je ponajprije pjesnik. Osim poezije pisao je i objavljivao eseje, putopise, pripovjednu prozu, dramske tekstove te publicističke radove s područja kulturnih i političkih zbivanja.

Uz časni poziv nastavnika hrvatskog jezika u Kuli Norinskoj, gdje je radio, obilježio je svoje vrijeme kao ugledni suvremeni hrvatski književnik objavivši više knjiga poezije i proze.

Neke od njih su: Elegija o kralju (1996.), knjiga satirično-humorističke proze "Kad su se koze smicale" (1994.), Requiem za uzaludne mrtvace (1996.) i druge.

Za pjesničku zbirku "Gral" 1994. godine dobio je nagradu Društva hrvatskih književnika "Tin Ujević" za najbolju objavljenu knjigu te godine.

Osnovna škola u Trebižatu kod Čapljine nosi njegovo ime.

Kopirati
Drag cursor here to close