Zidovi

Enesu Haliloviću uručena književna nagrada 'Meša Selimović'

Kultura / Flash | 11. 03. 2015. u 13:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književniku Enesu Haliloviću u srijedu je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu generalni direktor i glavni urednik kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović uručio prestižnu nagradu za knjigu godine "Meša Selimović".

Haliloviću je ovo značajno priznanje donijela pjesnička knjiga "Zidovi" u izdanju Albatros plusa, koja je od Velikog žirija, u kome je ove godine bilo 49 književnih kritičara, povjesničara, teoretičara, dobila 22 glasa dok se na drugom mjestu s 14 glasova našla druga pjesnička knjiga Nikole Vujčića "Svjedočenje" u izdanju NB "Stefan Prvovenčani", javio je Tanjug.

Dmitrović je laureatu koji je 27. dobitnik ovog priznanja uručio plaketu-reljef s likom Meše Selimovića (rad Miroslava D. Savića) i novčani iznos.

O značaju nagrađenog djela govorilo je dvoje članove Velikog žirija koji su dali svoje glasove Halilovićevom djelu Jasmina Tonić i Zoran Bognar.

Tonić je u svom govoru sa žaljenjem konstatirala da "u vremenu sadašnjem u kojem poezija, prema riječima Halilovića, kao važna živi na margini, ali tu i opstaje kao puzavica koja se penje uz neki zid".

"Govoreći o stvarateljskim principima utkanim u vlastiti pjesnički svijet, Halilović spontano i intuitivno uspostavlja nevidljivi poetički dijalog sa svojim prethodnikom, Selimovićem, konstatirajući da onaj koji zida literaturu, njome savladava zidove u sebi i zidove oko sebe, jer kad kazujemo, mi idemo glavom kroz zid, to je potrebno i nama i sugovorniku koji nas čeka iza zida: onaj koji kazuje uvijek će naći sugovornika koji ga želi čuti", dodala je Tonić.

Bognar u eseju o nagrađenoj knjizi pod naslovom "Preskočiti sebe - znači preskočiti svaki zid" kaže da je Halilović osoben pjesnik prije svega po tome što je poetičko-filozofske epohe i njihove književno-poetske tragove dovodio u novi kontekst, a svijet je za ovoga pjesnika, sa stanovišta duboko ukorijenjenog mita svakodnevnice, otvorena pozornica na kojoj se život odigrava u svim svojim kontroverznim značenjima.

Bognar primjećuje da se u "Halilovićevoj poeziji i prozi pojavljuju zasjenčene epifanijske vizije, koje nisu samo stav autora, već su one izraz dilema u vremenu, izraz su čovjekovih unutarnjih, intimnih začuđenosti".

Podsjetivši na Halilovićev bogati pjesnički i prozni opus Bognar kaže kako bi "misaona ishodišta njegovog stvaralaštva ostala u sferi racionalnog ili iracionalnog poimanja života, da on nije vizionar i tragač u jeziku i u strukturiranju stiha i pjesme koje posjeduju rijetku intuitivnu snagu, jezičko-stilske pregnantnosti, misaone i idejne zaokruženosti"

Halilović je umjesto govora izrecitirao novu poemu napisanu za ovu priliku "Drumovi uma".

Halilovioćeve stihove iz nagradne knjige čitao je glumac Nebojša Kundačina.

Kopirati
Drag cursor here to close