Humanitarni konvoj

Dokumentarac ''Bijeli put'' prikazan u Mostaru

Kultura / Flash | 26. 05. 2017. u 18:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" gostovalo je u petak u Mostaru gdje je prikazan dokumentarni film "Bijeli put", redatelja Zdenka Jurilja.

"Bijeli put" tematizira organiziranje najvećeg humanitarnog konvoja koji je 1993. godine spasio 80.000 opkoljenih Hrvata u Središnjoj Bosni.

Zbog značaja događaja i želje da dokumentarni film "Bijeli put" bude objektivan prikaz tadašnje stvarnosti, autori su vodili računa da se u njemu prikažu oni koji su živjeli u blokadi, ali i oni koji su tu blokadu Središnje Bosne, Lašvanske doline, vojnim sredstvima realizirali i na kraju oni koji su vođeni humanitarnim impulsom i jakom voljom uspjeli tu blokadu probiti dovoženjem više od stotinu kamiona humanitarne pomoći.

U filmu je apostrofiran i gubitak vozača-humanitarca Ante Vlaića iz Drniša u RH, koji je na povratku humanitarnog konvoja iz Nove Bile prema Zagrebu, izgubio život u unakrsno-otvorenoj puščanoj vatri kod Gornjeg Vakufa.

Kroz izjave civila, ranjenika, liječnika, ministara, svećenika, vozača, zapovjednika HVO-a i Armije BiH, i bogatu video građu, gledatelju je omogućen širi kontekst i značaj ovog događaja koji je implicirao otvaranje svih humanitarnih koridora u BiH i koji je pokrenuo razgovore o prekidu rata između Hrvata i Bošnjaka, a koji je na kraju rezultirao potpisivanjem Washingtonskog mirovnog sporazuma.

"Bijeli put" realizirala je autorska ekipa iz širokobriješke produkcije "Kadar" - redatelj Zdenko Jurilj, direktor fotografije Antoni Ćorić, montažer Tomislav Topić i producent Tomislav Bubalo.

Kopirati
Drag cursor here to close