76. obljetnica

'Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca' od četvrtka u Širokom Brijegu

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na X. natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci, a nagrade prvog dana dobit će pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.
Kultura / Flash | 01. 02. 2021. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 76. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, u Širokom Brijegu će se od 4. do 7. veljače održati manifestacija Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Organizatori je Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem, a sve će uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg, priopćeno je iz Vicepostulature Široki Brijeg.

Mise zadušnice za pobijene franjevce i puk počinju u četvrtak, 4. veljače, a kroz prva tri dana predvode ih zlatomisnici rodom iz župe Široki Brijeg. U 17.30 sati održat će se molitva krunice, a u 18 misa, kao i u sljedeća dva dana.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na X. natječaju s temom pobijeni hercegovački franjevci, a nagrade prvog dana dobit će pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Vicepostulator će 5. veljače u 10 sati, zajedno s društvenim predstavnicima, položiti vijence i zapaliti svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava.

Na sami dan obljetnice, 7. veljače, program počinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca, te misom zadušnicom koju će predvoditi i na njoj propovijedati provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen kao "Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk", što ga je proglasio Grad Široki Brijeg, te kao "Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja", što ga je proglasila Zapadnohercegovačka županija, a sve će se odvijati u sklopu važećih mjera nadležnih civilnih vlasti u ovoj pandemiji, kao i preporuka mjesnoga Ordinarija glede liturgijskog slavlja, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close