Prezentacija manifestacije

'Dani kosidbe na Kupresu' 28. lipnja u Botaničkom vrtu

Običaj natjecanja u košenje trave na Kupresu je 17. prosinca prošle godine uvršten je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Kultura / Flash | 25. 06. 2021. u 14:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija za medije povodom održavanja „Dana kosidbe na Kupresu - Strljanica„ koji će se održati 3. i 4. srpnja, održat će se u ponedjeljak, 28. lipnja u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Običaj natjecanja u košenje trave na Kupresu je 17. prosinca prošle godine uvršten je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, na kojoj se također nalaze Zmijanjski vez, Konjičko drvorezbarstvo i "Branje trave ive na Ozrenu".

Nominacijski dokument za upis običaj natjecanja u košenje trave na Kupresu na UNESCO listu pokrenut je na inicijativu udruge „Kupreški kosci“, a on je pripreman u Federalnim ministarstvom kulture i sporta u suradnji i uz podršku znanstvenih i kulturnih institucija u našoj zemlji.

Na pres-konferenciji će se obratiti ministrica Federalnog ministarstva kulture i sporta Zora Dujmović, načelnik Općine Kupres  Zdravko Mioč, predsjednik udruge „Kupreški kosci“ Matko Ćurković i v.d. direktora Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić, priopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close