Super građani/ke

Cvijet Hercegovine u novom ruhu

Površine i zidovi Čapljine odišu autentičnim motivima flore i faune
Kultura / Flash | 04. 11. 2020. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tmurni zidovi i površine u Čapljini, dobivaju nove vizuale karakteristične upravo za ovaj grad.

Iza ove ideje stoji zajednički napor članova koalicije Supergrađani/ke Čapljine uz podršku Grada Čapljine i OSCE-a.

''Početkom 2014. godine uz podršku OSCE-a kreirana je platforma Supergrađanke/Supergrađani u okviru koje se formiraju koalicije na nivou gradova diljem Bosne i Hercegovine. Koalicije su neformalna grupa nevladinih organizacija i pojedinaca koji svojim aktivnostima doprinose izgradnji sigurnije zajednice, ističući pozitivne primjere. U 2-om mjesecu 2017-te godine, u Čapljini je uspostavljena koalicija 'Supergrađani/ke Čapljine''', rekla je za Bljesak.info Stanislava Borovac koordinatorica Koalcije Čapljina.

Realizacija ovog projekta kako objašnjava, krenula je lani, 2019. kada su od Grada Čapljine dobili prvu stopu mosta koju je oslikao akademski slikar Ernesto Markota simboličnog naziva „Močvara“ i usko je vezan za Grad Čapljina.

Foto: Stanislava BOROVAC / Cvijet Hercegovine u novom ruhu

''Takva su i ovogodišnja dva murala čiji su autori akademski slikari Jelena i Trpimir Grgić. Kao i prethodne godine tema je vezana na naš grad kao što je bilo i naglašeno u Javnom pozivu Grada Čapljine. Tražila su se kreativna rješenja koja odišu autentičnim motivima flore i faune kako bi kroz aktivnost istaknuli važnost očuvanja prirode i suživotu s istom. Posebno veseli to da su tri murala djela naših lokalnih umjetnika'', istaknula je Borovac.

Ideja je kaže, skup više malih u jednu koja je došla na jednom od naših susreta Supergrađani/ke Čapljine.

''Ovim putem pozivam i sve zainteresirane koje se žele uključiti u rad koalicije da nam se obrate putem naše fb stranice kako bi i daljnim aktivnostima isticali pozitivne primjere i bili promjena koju želimo vidjeti. Nakon završetka ove faze slijedi nam obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije i obilježavanje 25 godina od potpisa Daytonskog sporazuma te uz podršku Grada Čapljine nastavljamo sa oslikavanjem javnih površina uključujući Udruge i pojedince članice koalicije'', poručila je Borovac.

FOTO: Bljesak.info

Inače, ova koalicija koja se trudi poboljšati i promijeniti našu svakodnevnicu, u Čapljini je osnovana  2017. godine i broji oko 20 organizacija i pojedinaca s područja Čapljine.

''Svake godine obilježavamo Dan planete Zemlje u sklopu kojeg smo 2017. organizirali akciju čišćenja nacionalnog spomenika Mustajbegov most u Klepcima. Zajedno sa TO Čapljinka organizirali smo biciklijadu, posjetu manastiru Zitomislici, organizirali forum "Uloga civilnog drustva u razvoju lokalne zajednice,"  te sudjelovali u kreiranju kratkih filmova u suradnji sa drugim koalicijama iz BiH. Također svake godine sudjelujemo na obilježavanju dva međunarodna događaja, Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj 21.05. i Međunarodni dan tolerancije 15.11'', rekla je Borovac, naglašavajući da je svaki pojedinac i organizacija unutar koalicije aktivan i produktivan na svom području tako da naredne zajedničke aktivnosti koordiniraju na sastancima i druženjima.

Građani Čapljine, podržavaju rad umjetnika i super građana, a Borovac kaže da ih svaka riječ podrške veseli.

Foto: Stanislava BOROVAC / Cvijet Hercegovine u novom ruhu

''Reakcije su odlične i vjetar u leđa za daljni nastavak ovakvih aktivnosti. Proteklih dana smo imali priliku čuti komentare naših sugrađana koji bi u prolazu stali s obzirom da se oslikane površine nalaze tik dočapljinske rive. Veseli nas svaka riječ podrške jer ipak ova umjetnička djela ostaju na dar svimčapljincima ali i posjetiteljima koji dođu u naš grad'', kazala je Borovac.

S obzirom da Mostar već godinama uspješno organizira Street Arts festival, i Čapljina bi mogla krenuti tim putem, jer se kako kaže Borovac, ideja sama nametnula

''Ideja je već tu nekako se i sama nametnula potaknuta dosadašnjom suradnjom, a i komentarima općenito. Već su nam se javili pojedinci spremni pomoći ali i oni koji imaju vlastite zidove koje bi voljeli vidjeti u novom ruhu. Za organizaciju streetarst festivala  potrebno je truda i vremena ali najvažnije je da interesa među čapljincima ima. Ono što je sigurno je da koalicija nastavlja sa aktivnostima kroz umjetnost, kulturu i zaštitu okoliša promovirajući ljepote našeg grada s razlogom nazvanog Cvijetom Hercegovine'', zaključila je Borovac.

FOTO: Bljesak.info / 
Kopirati
Drag cursor here to close