Iz praga za bljesak

A je to: Pat i Mat bit će kazališna predstava

Kultura / Flash | 06. 11. 2015. u 16:53 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni češki crtić 'A je to' o nespretnima Patu i Matu seli na kazališne daske.

Kako je za Bljesak.info ekskluzivno potvrdio zagrebački glumac Marko Cindrić, u Pragu je dogovoreno s tvorcima legendarnog crtića da zgode i nezgode Pata i Mata zagrebačka ekipa može postaviti u kazalište.

Uz Cindrića, u predstavi će igrati Asim Ugljen, a ovaj dvojac, kako nam je Cindrić rekao, godinama razmišlja o prilagodbi crtića za kazalište.

Predstavu će režirati Mario Kovač dok će se za scenografiju i kostime pobrinuti Davor Prah.

Inače, ovo nije prva kazališna izvedba crtića. U Pragu je 2012. izvedena premijera kazališne predstave "Pat i Mat idu na godišnji odmor" prema scenariju Mareka Beneša.

Pat i Mat je čehoslovačka, animirana serija o dva nespretna majstora, Patu (u žutoj majici) i Matu (u crvenoj ili sivoj majici), koju su osmislili redatelj Lubomir Beneš i karikaturist Vladimír Jiránek.

Pilot epizoda snimljena 1976. u studiju Krátký Film u Pragu, ali je zabranjena za emitiranje jer se autorima spočitavalo da film pokazuje "nedostatak socijalističke svijesti", a cenzorima je osobito smetao izbor boja majica. Naime crvena i žuta boja majica su predstavljale najveće socijalističke zemlje: Sovjetski savez i Kinu.

Pilot epizoda je, navodi Wikipedia, prvi put javno emitirana tek nakon pada komunizma u Čehoslovačkoj.

Prva serija je snimana od 1979. do 1985. u studiju Krátký Film u Pragu za Televiziju Bratislava. Jedino u ovoj seriji su nazivi epizoda na slovačkom jeziku. Likovi Pat i Mat su postali bezimeni, u cijeloj seriji se ne spominju njihova imena, a Matova crvena majica je zamijenjena sivom. Druga serija je snimana 1989. i 1990. u studiju Krátký Film u Pragu. Likovima su vraćena imena Pat i Mat i serija se na dalje zove po njima. Također, Mat je ponovno dobio izvornu crvenu majicu. Godine 1990., redatelj Lubomir Beneš je otvorio vlastiti AIF Studio u Pragu i Zürichu, gdje je snimljena treća serija od 14 epizoda. Nakon smrti redatelja Beneša, AIF Studio je bez odobrenja Benešovih nasljednika snimio jednu epizodu serijala, koju je izvorno pripremio Lubomir Beneš. Zbog kršenja autorskih prava i kasnijeg bankrota AIF Studija, epizoda nikada nije javno prikazana niti izdana na DVD-u. Godine 2014. pojavila se na YouTubeu. Ovo je jedina epizoda u kojoj likovi govore. Godine 2009. snimana je peta sezona serijala.

 

Kopirati
Drag cursor here to close