Posjeta i suradnja

Yunus Dilber za Bljesak: Tursku kulturu trebate vidjeti svojim očima

Dilber ističe kako su posebno ponosni na veliko interesovanje građana i građanki Mostara za događanja koja organizira institut 'Yunus Emre' u Mostaru.
Kultura / Flash | 22. 04. 2018. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici kulturnih institucija Mostara zajedno sa direktorom instituta 'Yunus Emre' iz tog grada boravili su u posjeti Istanbulu početkom ovog mjeseca gdje je dogovorena suradnja sa tamošnjim predstavnicima institucija kulture.

Sa direktorom instituta 'Yumus Emre' u Mostaru Yunus Dilberom razgovarali smo tijekom boravka u Istanbulu i on je za Bljesak.info kazao kako je ovaj institut s radom počeo prije četiri godine, te su u tom periodu ostvarili brojne kontakte sa predstavnicima kulturnih institucija u Mostaru i Hercegovačko - neretvanskoj županiji.

"Već duže vrijeme razmišljamo o ovakvom konceptu jer i mi, a i predstavnici institucija, su osjećali neku potrebu da napravimo jedno ovakvo druženje i da posjetimo neke srodne institucije u gradu Istanbulu misleći da će to biti korisno za naše polje rada, odnosno za kulturu uopće".

"Dva su razloga za provođenje ovog programa. Prvo, ovdje postoji dosta sličnih, kulturnih institucija u gradu Istanbulu, počevši od ogromnih muzeja do arhiva, palača i tako dalje, a mi smo željeli da predstavnike kulturnih institucija iz Hercegovine upoznamo sa ljudima i službenicima kulturnih institucija u Istanbulu.

Drugo, ne postoji bolji način da se upozna kultura zemlje poput Turske osim da se posjeti. Posjeta i ono što će ljudi vidjeti svojim očima će im dati potpunu sliku o tome šta mogu da rade sa institucijama iz Republike Turske i šta je to zapravo turska kultura", istaknuo je Dilber.

Dilber ističe kako su posebno ponosni na veliko interesovanje građana i građanki Mostara za događanja koja organizira institut 'Yunus Emre' u Mostaru.

"Prihvaćenost Instituta u Mostaru, šta god da radimo uvijek imamo veliko interesovanje, to su prvenstveno tečajevi turskog jezika i pomaganje Odsjeku za turski jezik i književnost pri Univerzitetu 'Džemal Bijedić' jer naš Institut šalje univerzitetske profesore iz Turske koji predaju na Univerzitetu i tako pomažemo rad Fakulteta."

Institut 'Yunus Emre' Mostar putovanje predstavnika kulturnih institucija je realizirao skupa sa Ministarstvom kulture i turizma Republike Turske, Odjelom za kulturu i turizam pri veleposlanstvu Republike Turske u Sarajevu, sa općinom Istanbul, te sa humanitarnom organizacijom IHH iz Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close