Institut Yunus Emre

U Mostaru održan susret domaćih i pisaca iz Edirnea

Zamjenik direktora Karađoz-begove medrese Suljo ef. Cikotić koji je diplomirao na Teološkom fakultetu u Samsunu čestitao je Uniji pisaca Republike Turske (TYB) na ovom projektu, također je naglasio da postoji zajednička točka gradova Mostar i Edirnea
Kultura / Flash | 12. 05. 2018. u 00:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Institutu 'Yunus Emre' u Mostaru, uz učešće oko 40 turskih pisaca, održan je program pod nazivom 'Karavan kulture od Edirnea do Mostara' koji je podržan od strane Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Direktor Instituta 'Yunus Emre' Mostar, Yunus Dilber zaželio je dobrodošlicu piscima iz Republike Turske, te ih ukratko upoznao sa radom Instituta 'Yunus Emre'. Počasni predsjednik Unije pisaca Republike Turske dr. Mehmet Doğan govorio je o velikom legendarnom životu Sari Saltuka i muslimanizaciji na Balkanu.

Završio je svoj govor rekavši da je ovo putovanje putovanje književnosti i umjetnosti, da su svuda gdje su išli ostavili valove, te da će se njihovi odjeci osjetiti u narednom periodu. Programu koji je organiziran od strane Unije pisaca Republike Turske prisustvovao je i mostarski pravnik i stručnjak za pravo i povijest Osmanske Države dr. Senad Hasanagić. Govorio je o turskim djelima koje je objavio, te o aktivnostima koje je uradio u oblasti književnosti.

Mostarski pisac i pjesnik Nusret Omerika rekao je da je cijeli svoj život posvetio pisanju, svoju prvu knjigu je objavio 1987. godine, te je naglasio da je rat bio prekretnica za njega. Nakon što je objasnio da je počeo pisati knjige o tradiciji Bošnjaka i o piscima iz Bosne i Hercegovine koji su živjeli u osmanskom periodu kao i radove iz oblasti islama, pročitao je jednu od svojih pjesama.

Zamjenik direktora Karađoz-begove medrese Suljo ef. Cikotić koji je diplomirao na Teološkom fakultetu u Samsunu čestitao je Uniji pisaca Republike Turske (TYB) na ovom projektu, također je naglasio da postoji zajednička točka gradova Mostar i Edirnea, a to je Mimar Sinan sa svojim remek djelom Selimije džamija u Edirneu te dva djela u našem gradu.

Podvukao je da je Mostar grad u kojem je najviše napisano pjesama, ali i da je to grad koji je iznjedrio najveći broj generacija koji će biti čuvari svoje kulture i baštine. Nakon programa u kojem su pisci razmijenili svoje ideje i predstavili knjige, uručeni su prigodni pokloni.

Kopirati
Drag cursor here to close