Povodom godišnjice smrti

Mostar: Tribinom se prisjetili lika i djela Alije Izetbegovića

Tribina se organizirala povodom petnaeste godišnjice smrti Alije Izetbegovića.
Kultura / Flash | 30. 10. 2018. u 22:09

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Karađoz-begove medrese Mostar u Studentskom hotelu 'Mostar' je održana javna tribina pod nazivom "Alija Izetbegović – državnik i mislilac".

Predavač Admir Mulaosmanović kazao je da su organizatori tribine s ovim naslovom htjeli da se dobije širina kada je riječ o pristupu Izetbegoviću.

''Iz razloga širine i potrebe da se kaže da je Izetbegović bio državnik, bio je izgrađen mislilac i to je jedna traka u karakteru koja ne smije biti zanemarena. Nije se on politikom bavio na način da se pokušava unutar određenog sistema etablirati on se politikom bavio suštinski, mijenjao je tokove i snažno je utjecao na događanja unutar države i međunarodnih odnosa. Nisu lake okolnosti bile, dolazi do smjene paradigmi državnih poredaka, nestanak socijalzima, Jugoslavije... Nije bilo jednostavno kako naći moduse i očuvati državu i narod'', rekao je između ostalog prije predavanja povjesničar Mulaosmanović.

"Ali tada je jedan mali, da tako kažemo, narod i jedna ne toliko značajna republika u tom novom kontekstu bila pred nestankom i trebalo se odrediti prema svemu tome šta se događalo. Izetbegović je u tom smislu vodio jednu veliku borbu, s jedne strane na domaćoj sceni, pokušaja spašavanja biološkog supstrata bošnjačkog naroda i očuvanja multietničke, multinacionalne BiH, a s druge strane zadobivanja prijatelja i onih koji će podržavati tu ideju opstanka BiH na tim osnovama", rekao je prof. Mulaosmanović.

Inače, tribina se organizirala povodom petnaeste godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

Kopirati
Drag cursor here to close