Kultna serija

7 lekcija o prijateljstvu i ljubavi koje smo naučili iz "Prijatelja"

Rachel, Phoebe i Monica nisu se bojale pozvati van frajera koji im se sviđao, znale su izraziti svoje emocije i prekinule su vezu kada su shvatile da "to nije to".
Kultura / Flash | 30. 10. 2023. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz omiljenih filmova i serija često možemo naučiti važne lekcije, bilo da je riječ o ljubavi, prijateljstvu ili pak o životu općenito. Popularna serija Prijatelji jedna je od onih kojima se uvijek rado vraćamo, a na globalnoj je razini zabilježila nevjerojatni uspjeh.

Iako je kod popularnih Prijatelja u prvom planu uvijek bio humor, u seriji smo kroz razne dogodovštine ovih šestero prijatelja mogli naučiti puno toga o prijateljskim, ali i ljubavnim odnosima. Naime, osim samog prijateljstva, priče Rachel, Monice, Phoebe, Rossa, Joeya i Chandlera bile su isprepletene na jednoj mnogo dubljoj razini. Iako je svaki od njih bio autentičan, njihovi su likovi imali nevjerojatnu međusobnu povezanost i naklonost, piše Žena.hr. 

Glumac Matthew Perry, poznat po ulazi Chandlera preminuo je u 54. godini života.

Godine su ipak bitne

Mnogi smatraju da kod prave ljubavi godine nisu važne, no iz ove smo serije mogli naučiti da ipak nije lako biti u odnosu s osobom koja je puno mlađa ili starija od nas. Sjećaš se Rossove veze sa studenticom Elizabeth? Bili su jako zaljubljeni, no nalazili su se u potpuno različitim životnim fazama i radi toga njihova veza nije imala budućnost.

Žena uvijek treba slijediti svoje srce

Rachel, Phoebe i Monica nisu se bojale pozvati van frajera koji im se sviđao, znale su izraziti svoje emocije i prekinule su vezu kada su shvatile da "to nije to". Ako se muškarac boji napraviti korak, zašto to ne bi učinila žena? Kad je Monica shvatila da je Chandler prava osoba za nju, kleknula je na koljena i zaprosila ga.

Komunikacija je temelj svakog odnosa

Više puta su nas likovi iz Prijatelja uvjerili kako je upravo komunikacija ključni dio odnosa. Ako tajimo nešto partneru ili ne iskomuniciramo na pravi način, to može završiti loše. Rachel i Ross više su puta prekidali upravo zato jer nisu znali iskreno razgovarati jedno s drugim.

Trebamo znati prihvatiti mane svojih partnera

Nitko nije savršen, a kada nekoga volimo, onda trebamo prihvatiti i njegove mane. Primjerice, Chandler nije smetalo to što je Monica opsjednuta čišćenjem. Štoviše, prihvatio je taj njezin nedostatak, a s vremenom mu je to čak i postalo simpatično.

Ući u vezi s najboljim prijateljem nije uvijek loša ideja

Čak se i stručnjaci za odnose slažu da bi nam partner trebao biti najbolji prijatelj, osoba kojoj smo spremni reći sve i koja će biti tu za nas u svakom trenutku. Veza Monice i Chandlera dokaz je da prijateljstvo može prerasti u ljubav i da to uopće ne mora završiti loše. Iako su najprije bili samo prijatelji, Monica i Chandler shvatili su da su stvoreni jedno za drugo.

Ponekad ljubav nije dovoljna

Veza Monice i doktora Richarda bila je ozbiljna i voljeli su jedno drugo, no unatoč tome nije uspjela. To je dokaz da je za uspješan odnos potrebno puno više od same ljubavi. Nisu mogli  nadvladati dobne razlike, ali niti pomiriti različite životne prioritete. On nije želio djecu niti brak, a Monici je to bio najveći san. Iako su se voljeli, njihova je veza završila prekidom radi različitih životnih ciljeva.

Prijateljstvo je najvažnije

Kroz 10 sezona naučile smo puno toga, no neke od najvažnijih lekcija su one o prijateljstvu. Više smo puta u seriji mogli vidjeti da nije vrijedno žrtvovati prijateljstvo radi ljubavnih interesa. Primjerice, Monica i Phoebe svađale su se oko momka u komi, a Joey i Chandler radi Kathy su bili na ratnoj nozi. Na kraju, shvatili su da te usputne veze nisu bile toliko važne kao njihovo prijateljstvo

Kopirati
Drag cursor here to close