HRT

Ugašena emisija 'Pola ure kulture'

Kada je 2015. emisija skinuta s programa, Kamenski je u jednom intervjuu rekla kako je za vrijeme vladavine Kukuriku koalicije ona bila jedan od rijetkih disonantnih tonova na HRT-u.
Kultura / Film TV | 20. 12. 2018. u 12:41 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kultna emisjija 'Pola ure kulture' koja se pod uredničkom palicom Branke Kamenski 24 godine prikazivala na HRT-u ugašena je.

Iako nema službenih objava na televiziji, urednica Kamenski sinoć se oprostila od publike rekavši kako u skoro četvrt stoljeća emisiju nisu uspjeli urediti niti političari niti kulturni lobiji.

Emisija je i ranije imala stanke u prikazivanju, ali je, ako je suditi po odjavi emisjije prikazane u srijedu navečer, sada došao potpuni kraj.

Kada je 2015. emisija skinuta s programa, Kamenski je u jednom intervjuu rekla kako je za vrijeme vladavine Kukuriku koalicije ona bila jedan od rijetkih disonantnih tonova na HRT-u.

''Iako je emisija uvijek bila kritična prema vlasti, HDZ-ovoj ili SDP-ovoj, svejedno, najednom je u njoj postalo sve problematično, svaka hrvatska tema bila je sumnjiva, a sumnjiva je bila i Hloverka Novak Srzić koja je, nakon što joj je onemogućen rad u Informativnom programu, počela surađivati u ‘Pola ure’. To razdoblje u kojemu je bilo jako teško raditi, doista me podsjetilo na doba prije ‘91. A vjerujte mi, znam o čemu govorim, jer bila sam novinarka i u bivšem sistemu. Samo, tada su se znala pravila, znali ste da su vaši urednici izravno povezani s ‘Kockicom’, pa se pisalo između redova. Danas, kad su baš svi demokrati, lakše vam je pogriješiti. Malo se opustite i odmah vas lupe po glavi. Ilustracije radi, kad sam početkom 80-ih u Večernjem listu počela raditi kao lektorica, dogodilo se nešto što je cijelu redakciju diglo na noge. Naime, u jednom tekstu pet-šest pasusa slučajno je počinjalo slovom U. Hitno nas je sazvao tadašnji pomoćnik glavnog urednika i rekao doslovno ovo: ‘Slovo u ne možemo izbaciti iz abecede, ali ga od danas obavezno izbjegavajte na početku rečenice’. Gospodin je danas ugledni medijski stručnjak, drži predavanja o demokraciji i novinarskim slobodama...'', rekla je, između ostalog, ova novinarska.

Kopirati
Drag cursor here to close