Bjeloruski film iz 2010. godin

"Tvrđava Brest" na 2. Festivalu antifašističkog filma

Projekcija je u kući Gojka Vukovića sa početkom u 20,00 sati
Kultura / Film TV | 26. 10. 2017. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrtog dana 2. Festivala antifašističkog filma na repertoaru je bjeloruski film iz 2010. godine "Tvrđava Brest" reditelja Aleksandra Kotta. Film je to o događaju koji je poznat u javnosti kao Sovjetski Alamo.

O čemu se radi, opisali su u priopćenju UABNOR-a Mostar.

Desetljećima je "Besmertny garnizon" glasio kao ponajbolji film o opsadi Bresta tijekom Drugoga svjetskog rata. Tek prije nekoliko godina tu je reputaciju promijenio Aleksandar Kott.
 
''Mirno subotnje poslijepodne. U velikom dvorištu unutar vojarne vojnici plešu, pričaju i bezbrižno se zabavljaju sa svojim obiteljima, dok nervozni oficiri u sparnim uredima raspravljaju o nesigurnoj budućnosti i izvjesnome ratu. Na prvi pogled idiličan prikaz lijenog ljetnog vikenda u pograničnoj utvrdi. Ako se zanemare dvije bitne odrednice – vrijeme i lokacija. Vrijeme u kojemu se uvodna scena odvija jest subota, 21. lipnja 1941. godine, a mjesto zbivanja je utvrda Brest, smještena na granici Njemačke i Sovjetskog Saveza. Niti 12 sati kasnije podnevnu idilu zamijenit će nedjeljno jutro i početak Operacije ''Barbarossa''.

Brzina kojom su Nijemci u početnim mjesecima razbili sovjetske jedinice dala je naslutiti da će izvojevati brzu pobjedu. U gotovo sumanutu napredovanju iza sebe su ostavili tek nekolicinu ''džepova'' na koje su vezali dio snaga. Jedan takav ''džep'' bila je utvrda Brest čija je posada u ranim jutarnjim satima 22. lipnja 1941. podnijela snažan zračni i pješački napad Wehrmachta. Usprkos činjenici da su bili brojčano inferiorniji te da se cjelokupna obrana raspala na nekoliko međusobno slabo povezanih lokacija unutar utvrde, 9 000 vojnika odolijevalo je sljedećih tjedan dana, kada je veći dio preživjelih kapitulirao.  Nasumični otpor trajao je nešto dulje, gotovo do kraja srpnja, jer su se malobrojni ostaci vojnika skrivali u podzemnom sustavu i povremen napadali Nijemce. Tek u kolovozu, neposredno prije posjeta Hitlera i Mussolinia, utvrda je u potpunosti ''očišćena''. Fanatična borbenost branitelja prepoznata je pa su desetljećima kasnije zaslužni pojedinci mahom posthumno nagrađivani najvišim odlikovanjima SSSR-a, a samoj je utvrdi 1965. godine dodijeljen status Grada heroja SSSR-a, navodi se u priopćenju.

Na toj je dramaturškoj podlozi ruski redatelj Aleksandar Kott snimio svoj treći igrani film, ''Brestskaya krepost'' (''Utvrda Brest'', 2010), o zbivanjima unutar zidina utvrde tih lipanjskih tjedan dana. Radnja se prati kroz perspektivu naratora, trubača Saše Akimova (lik je inspiriran stvarnim kadetom Petrom Kljipom), koji za vrijeme opsade kao kurir povezuje točke otpora unutar utvrde Brest i ujedno je svojevrsna dramaturška poveznica među trima stvarnim zapovjednicima obrane – političkog komesara Yefima Fomina, poručnika Andreja Kiževatova te Pjotra Gavrilova.

Projekcija je u kući Gojka Vukovića sa početkom u 20,00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close