12.-19. kolovoz

SFF: Čeka nas 235 filmova iz 62 zemlje

Direktor SFF-a Jovan Marjanović istaknuo je da je ove godine novina predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o legendarnom direktoru Energoinvesa i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu.
Kultura / Film TV | 04. 08. 2022. u 13:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, čije će 28. izdanje biti svečano otvoreno za osam dana, publika će imati priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa.

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima SFF-a natjecat će se 51 film, u četiri natjecateljske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Predfestivalska projekcija 

Direktor SFF-a Jovan Marjanović istaknuo je da je ove godine novina predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o legendarnom direktoru Energoinvesa i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu. Ova projekcija bit će upriličena 11. kolovoza u Ljetnom kinu Coca-Cola u 20.30 sati.

''Bit će prikazana radna verzija filma Jasmile Žbanić, uz besplatan ulaz i uz poziv svima da sudjeluju u završavanju ovog filma'' - kazao je Marjanović dodavši da su se odlučili za prikazivanje radne verzije filma kako bi i građani koji imaju potrebne materije mogli da se uključe i pomognu u nastanku filma.

U okviru programa Open Air koji privlači i najveći broj publike, bit će prikazano osam filmova. Ovaj program otvara film ''Trougao tuge'' švedskog reditelja Rubena Östlunda, a zatvara ga film bh. reditelja Pjera Žalice ''Praznik rada''.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović naglašava da će priliku za gledanje filmova građani Sarajeva imati na više lokacija.

Video: Na ovogodišnjem SFF-u bit će prikazano 235 filmova iz 62 zemlje

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda navodi važnost Sarajevo Film Festivala za razvoj turizma u Kantonu, pa i u BiH. Naglašava da će prema statističkim podacima ove godine biti rekordna turistička sezona, te da veliki dio zasluga pripada tom festivalu.

''Slika Sarajeva koja u tih sedam festivalskih dana ide u sve dijelove svijeta je nešto što je neprocjenjivo. Ponosni smo što smo dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala i partner nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Zajedničkim radom i zalaganjem šaljemo sliku Sarajeva kao regionalnog filmskog i kulturnog centra i kao mjesta odlične zabave i izuzetnog gostoprimstva'' - podvlači Magoda.

Veliki broj aktivnosti

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić govorio je o manifestaciji ''Festival u Centru'', uličnom festivalu koji se održava u Radićevoj ulici u suradnji te općine, Turističke zajednice i Sarajevo Film Festiivala.

Mandić je kazao da će u sedam festivalskih dana Radićeva ulica biti u večernjim satima zatvorena za promet, te da će se u njoj održavati veliki broj aktivnosti.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naglasio je važnost suradnje Ministarstva kulture i Sarajevo Film Festivala. On se ovom prilikom osvrnuo i na poticaj koji Ministarstvo daje bh. filmskoj industriji.

Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30 posto popusta.

Glavni Box Office (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) otvara se u ponedjeljak, 8. augusta u 10 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close