Festival bh. filma u New Yorku

'Sestre' Širokobriježanke na Newyorškom Manhattanu

''Ovogodišnji program poručuju organizatori festivala u New Yorku je izuzetno raznolik i bavi se nizom važnih društvenih i kulturnih tema, uključujući obiteljsku i međugeneracijsku dinamiku u suvremenoj BIH''
Kultura / Film TV | 21. 03. 2019. u 12:00 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film 'Sestre', redatelja Zdenka Jurilja nastao u produkciji kuće Kadar iz Širokog Brijega, biti će prikazan u natjecateljskom programu ovogodišnjeg bosansko-hercegovačkog filmskog festivala BHFF koji se po 16-ti put održava New Yorku.

Na festivalu, koji će trajati od 10. do 13. travnja, u četvrti Chelsea u Manhattanu, bit će prikazano ukupno 13 filmova.

Film 'Sestre' tematizira sudbinu sestara Šime i Draženke Čuljak, koje su hladnog, snježnog jutra, 6. siječnja 1985. godine, kada je Hercegovinu pogodila neubičajno jaka zima, iz rodnog sela Bogodol, 20-ak kilometara udaljenog od Mostara, upale u duboku jamu. Tu su, na temperaturi ispod minus 20 stupnjeva, provele osam dana i sedam noći bez hrane i vode.

Film 'Sestre' je premijerno prikazan 2018. godine na Sarajevo Film Festivalu, dok je svoju premijeru u Hercegovini imao na 19. izdanju Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu.


''Ovogodišnji program poručuju organizatori festivala u New Yorku je izuzetno raznolik i bavi se nizom važnih društvenih i kulturnih tema, uključujući obiteljsku i međugeneracijsku dinamiku u suvremenoj BIH, institucionalnu disfunkciju i korupciju i njene posljedice, te iskustva i ustrajnost žena. BHFF će sa zadovoljstvom prikazati radove velikog broja novih filmskih autora čiji inovativni radovi pokazuju uzbudljiv spektar estetskih, tematskih i tehničkih pristupa'', poručili su organizatori.

Osim toga, BHFF predstavlja 30. godišnjicu prikazivanja filma Kuduz iz 1989. godine Ademira Kenovića, jednog od najlegendarnijih bh. filmova, i jednog od posljednjih sjajnih filmova bivše Jugoslavije.

“Ovogodišnji program odražava bogatu paletu tema i estetskih pristupa, koji potvrđuju da se bosanskohercegovačka i regionalna kinematografija nastavljaju transnacionalno proširivati“, izjavili su Dijana Jelača i Amir Husak, direktori BHFF programa u New Yorku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close