Svečanost

Priznanja filmskim radnicima za doprinos razvoju bh. kinematografije

Radi se o, kako su kazali, ljudima koji su zaslužni za filmsku industriju BiH, i koji su nesebičnim angažmanom i entuzijazmom obilježili zlatno vrijeme bh. kinematografije.
Kultura / Film TV | 16. 12. 2021. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena/Jasmin Hasečić / Priznanja filmskim radnicima za doprinos razvoju bh. kinematografije

U organizaciji Fondacije za kinematografiju Sarajevo, danas je upriličena svečana dodjela priznanja filmskim radnicima za doprinos razvoju bh. kinematografije.

Dobitnici tog prestižnog priznanja su - Fahrudin Rizvanbegović, Gavrilo Grahovac, Sulejman Soldin, Jasmin Dodik, Ibrahim Žunić, Vlado Hlobil, Mato Knežević, Mustafa Mustafić, Aziz Arnautović, Safet Kutlovac i Sejdalija Kutlovac.

Sudionike svečanosti su pozdravili i čestitke laureatima uputili - predsjednik i član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Antonio Beus i Emir Hadžihafizbegović, istaknuvši kako se radi o prvoj dodjeli priznanja ove vrste, uz uvjerenje da će to prerasti u tradicionalnu aktivnost.

Radi se o, kako su kazali, ljudima koji su zaslužni za filmsku industriju BiH, i koji su nesebičnim angažmanom i entuzijazmom obilježili zlatno vrijeme bh. kinematografije.

Čelnici Fondacije su u tom kontekstu potcrtali spremnost da i nadalje istrajavaju na promoviranju vrijednosti bh. kinematografije i njeguju kulturu sjećanja na protagoniste u tom značajnom kulturnom segmentu.

Namjera Fondacije za kinematografiju Sarajevo je, kako je rečeno, da se i na ovaj način oda priznanje zaslužnim filmskih radnicima iz svih grana proizvodnje i prikazivanja filma, te da se skrene pažnja na njihov životni i profesionalni doprinos u toj oblasti.

Nakon svečane dodjele upriličena je projekcija dokumentarnog filma Mustafe Mustafića ''Slike iz života BH filma'', a potom i prigodan koktel.

Bosanskohercegovačka kinematografija tijekom 74 godine postojanja slovi za jednu od najplodonosnijih kinematografija Europe i svijeta, o čemu svjedoči niz vrhunskih filmskih ostvarenja, kao i brojna priznanja koje su bh. filmski stvaraoci osvojili na prestižnim međunarodnim smotrama.

O tome, između ostalog, svjedoči bh. film ''Ničija zemlja'', reditelja Danisa Tanovića, koji je dobio Oskara za najbolji strani film na 74. dodjeli za najbolji film u 2001. godini, 24. ožujka 2002. u Kodak teatru (Hollywood, California).

Kako je poznato, film "Quo vadis, Aida" nedavno je proglašen najboljim europskim filmom 2021. godine u Berlinu na dodjeli 34. Europske filmske nagrade.

Istovremeno, nagrade su dobile Žbanić i glavna glumica Jasna Đuričić, koje su proglašene najboljom europskom rediteljicom/glumicom.

Film "Quo vadis, Aida" bio je nominiran i za Oscara – najprestižniju nagradu američke filmske akademije i dvije nagrade BAFTA-e, a osvojio je niz drugih nagrada.

Kopirati
Drag cursor here to close