Banja Luka

Premijerno prikazan dokumentarni film o stradanju župe Barlovci

Željeli su "prikazati istinu o progonima vjernika iz te nekada velike župe i mnogih drugih župa toga dijela Bosne i Hercegovine što mnogima izvan banjolučkog kraja najvećim dijelom nije poznato".
Kultura / Film TV | 14. 07. 2021. u 18:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarni film Udruge Nazaret pod naslovom "Stradanje župe Barlovci u vremenu od 1992. do 1995. godine" premijerno je prikazan u utorak u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Prikazivanju filma nazočio je kardinal Vinko Puljić te biskupi Biskupske konferencije BiH koje je zajedno s ostalim gostima pozdravio redatelj filma i predsjednik Udruge prognanih Hrvata Banja Luke Nazaret Vinko Laštro.

Istaknuo je da su filmom željeli podsjetiti na teška stradanja župe Barlovci nadomak Banje Luke koja je najvećim dijelom prognana, iako u tom dijelu BiH nije bilo oružanih sukoba.

Kako je kazao, željeli su "prikazati istinu o progonima vjernika iz te nekada velike župe i mnogih drugih župa toga dijela Bosne i Hercegovine što mnogima izvan banjolučkog kraja najvećim dijelom nije poznato".

U filmu su donesena svjedočenja župljana župe Barlovci iz kojih je vidljivo da su bili toliko zlostavljani da su na kraju bili primorani napustiti svoja ognjišta. Također je primjetno da u tim ljudima nema mržnje i da praštaju onima koji su im nanijeli nepravdu te da bi se rado vratili kad bi im bili osigurani potrebni uvjeti.

Župa sv. Vida Barlovci nalazi se nedaleko od Banje Luke, a osnovana je 1879. godine najprije kao lokalna kapelanija u sastavu župe Petrićevac u Banjoj Luci, ali uskoro postaje samostalna župa, javila je KTA.

Kopirati
Drag cursor here to close