U sazviježđu platana

Povelju Leotara dobio Željko Mirković redatelj filma Teslin narod

U Trebinju je sinoć završen Sedmi festival mediteranskog i europskog filma, koji se ove godine održao pod sloganom "U sazviježđu platana".
Kultura / Film TV | 03. 08. 2019. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uručenjem specijalnih priznanja žirija publike najboljim filmskim radnicima i projekcijom filma "Granice kiše", u Trebinju je sinoć završen Sedmi festival mediteranskog i europskog filma, koji se ove godine održao pod sloganom "U sazviježđu platana".

Specijalna nagrada "Povelja Leotara" sinoć je uručena redatelju filma "Teslin narod" Željku Mirkoviću, redatelju filma "Neprikosnoveni filmski grof" Radoslavu Stanišiću, izraelskoj redateljici Gal Rosenbluh za film "Arapski petak", te mladim Trebinjcima Nedjeljku Miloviću i Ognjenu Vujoviću koji su tumačili uloge u filmu "Granice kiše". 

Umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević rekao je da mu je drago da je Trebinje bilo dobar domaćin filmskim umjetnicima i izrazio nadu da će ovaj festival sljedeće godine biti još bolji. 

"Ove godine smo imali nekoliko noviteta. Nastavljamo da radimo kako bi ovaj festival bio još bolji i prepoznatljivi. Trebinjska publika to zna da cijeni i zato sam joj neizmjerno zahvalan", naveo je Milojević.

Foto: PR / U Trebinju završen Sedmi festival mediteranskog i europskog filma

Mladi Trebinjac Nedjeljko Milović istakao je da mu je bilo prijatno na snimanju filma "Granice kiše" i zahvalio se za dodijeljeno priznanje.

"Drago mi je i što se film prikazao u mom Trebinju. Hvala svima za divne aplauze, posebno organizatorima festivala i žiriju publike koji su mi ukazali ovu veliku čast da dobijem priznanje", naveo je Milović.

U okviru sedmog Festivala mediteranskog i europskog filma prikazano je tridesetak filmova čije su projekcije bile u Domu mladih, terasi hotela "Leotar" i trebinjskom Kulturnom centru.

Priređena je i izložba plakata i slika posvećenih Karlu Maldenu, a ove godine po prvi put projekcija filma organizirana je i u Bileći.

Tijekom sedam dana festivala, trebinjskoj publici predstavili su se brojni filmski radnici i to glumci Anica Dobra, Irfan Mnesur, Nebojša Milovanović, redatelj Dragan Marinković, Janko Đurić...

Festival su organizirali Tangram centar iz Beograda, Alpe-Adria kulturna mreža, Mediteran centar Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel Leotar, uz podršku Grada Trebinja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu Republike Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close