Paja

Pavle Vuisić - Iako nije volio glumiti, bio je oličenje istinskog glumca

Nije volio nagrade i popularnost te je odbio nastupati u inozemstvu. Živio je boemski, volio je Dunav na kojem je imao brojne čamce. Pavle Vuisić ostvario je preko 150 uloga na filmu i televiziji.
Kultura / Film TV | 01. 10. 2023. u 11:47 Bljesak.info
Kamiondžije, Druže ne seri (Pavle Vujisić)

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 35 godina, 1. listopada 1988. preminuo je popularni srbijanski glumac Pavle Vuisić.

Rođen je 10. srpnja 1926. u Beogradu, a u glavnom gradu Srbije je i preminuo.

Potjecao je od Vujisića iz Morače, no, dogodilo se da je prvu grešku učinio pop dok ga je upisivao u knjigu rođenih, izbacivši ono 'j', i tako je Pajo ostao Vuisić.

Dobitnik je većeg broja glumačkih priznanja. Glumačka nagrada za životno djelo, koja se dodjeljuje na Filmskim susretima u Nišu nosi njegovo ime od 1994. godine.

Video: Pavle Vuisic - Mozak sa crevcima

Prije početka glume, Pavle Vuisić bavio se novinarstvom u Radio Beogradu i studirao je pravo. Godine 1950. dobiva malu ulogu u filmu "Čudotvorni mač" Vojislava Nanovića, kojim započinje njegova filmska karijera. Iako je cijenjen kao jedan od najznačajnijih likova srpskoga glumišta, nije uspio upisati Fakultet dramskih umjetnosti.

Nije volio nagrade i popularnost te je odbio nastupati u inozemstvu. Živio je boemski, volio je Dunav na kojem je imao brojne čamce.

Pavle Vuisić ostvario je preko 150 uloga na filmu i televiziji. Glumio je različite likove, nevezujući se posebno ni za jedan žanr. Ostvaruje podjednako uspješne uloge u dramama, kao i u komedijama.

Video: Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti | Maratonci trče počasni krug

Pamte se njegove kultne uloge u seriji "Šešir gospodina Vujića" i filmovima: "Tko to tamo pjeva", "Sjećaš li se Doli Bel?", "Otac na službenom putu", "Maratonci trče počasni krug", "Hajka", "Kampo Mamula", "Dim", "Mačak pod šljemom", "Parče plavog neba", "Žeđ", "Horoskop", "Inspektor", "Sam", "Pogon B", "Kad čuješ zvona", "Događaj" i "Konjuh planinom".

Jednom prilikom je Orson Welles, tvorac ponajboljeg američkog filma svih vremena "Građanin Kane", gostujući svojevremeno u popularnoj emisiji The Dick Cavett Show, poručio je da poznaje još jednog velikog glumca - "Paju", ali da ga neće pozvati jer je "Amerika mala za njih dvojicu".

Video: Samo preko mene mrtvog | Ko to tamo peva
Kopirati
Drag cursor here to close