9. srpnja 2013.

Osam godina od smrti velikog Malnara

U razdoblju od 1972. do 1976. godine studirao je i indijsku filozofiju u ašramu indijskog filozofa Swami Shama.
Kultura / Film TV | 09. 07. 2021. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 9. srpnja 2013. godine, preminuo je Željko Malnar, istraživač i tvorac kultne 'Noćne more'.

Željko Malnar rodio se u Zagrebu 12. travnja 1944. godine. Bio je autor dokumentarnih filmova, TV-voditelj anti-showa, anti-političar, svjetski putnik poznat u Hrvatskoj i u svijetu. Završio je gimnaziju nakon koje je studirao medicinu i eksperimentalnu zoologiju. Tijekom studija zainteresirao se za genetiku i kao dvadesetogodišnjak organizirao svoju prvu ekspediciju u jedinu prašumu Europe, Perućicu.

Video: Zeljko Malnar - Najekstremniji govor ikad u emisiji Nocna mora - 1.

Nakon ekspedicije objavio je nekoliko zapaženih radova. Studirao je i na Indian Institute of Mass Communication novinarstvo za nerazvijene zemlje. Nakon diplome, u Indiji je ostao još 10 godina. Tijekom boravka u Indiji objavio je mnoštvo članaka o azijskim narodima i njihovim običajima te bio suradnik Zagrebačke televizije.

U razdoblju od 1972. do 1976. godine studirao je i indijsku filozofiju u ašramu indijskog filozofa Swami Shama. U Indiji je radio za strane producente te za vladu države Rajastan. Godine 1977. vodio je ekspediciju za Zagrebačku televiziju pod nazivom "Put na istok", koja je imala veliki uspjeh.

Video: Željko Malnar - Najstariji snimak HQ!!!

Za američku kompaniju Tropic Ventures vodio je jednu od najvećih ekspedicija u svijetu, "Around the tropic world" te bio autor dokumentarne serije iste ekspedicije pod naslovom "Journey to other worlds". Sudjelovao je i na speleološkim ekspedicijama s velikim rezultatima u znanstvenom svijetu.

Video: Jedan od najboljih monologa Željka Malnara

Malnar je autor više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe i drugih zemalja. Dobio je mnoga priznanja (Chicago filmski festival, Barcelona film festival), a 1986. godine zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja je doživjela četiri izdanja. Jedini je stranac nosilac titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.

Kopirati
Drag cursor here to close