Roland Emmerich

Njemački gay koji je bezbroj puta u Hollywoodu spašavao svijet - napunio 65

Ovaj njemački redatelj upravo je ispunio uvjete za odlazak u mirovinu, napunivši 10. studenoga 65. godina, a rođen je 1955.godine u Stuttgartu. Studirao je filmsku umjetnost u Münchenu, a u Hollywoodu se probio s Univerzalnim vojnikom.
Kultura / Film TV | 11. 11. 2020. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AP Photo / Redatelj Roland Emerich, rođen u Stuttgartu 10. studenog 1955.

Roland Emmerich sa svojom sijedom kosom i njemačkim naglaskom kod mnogih isprva ostavlja dojam osobenjaka, čak i u Hollywoodu. Međutim, to ga nije spriječilo da postane neslužbenim kraljem filmske katastrofe.

Oduvijek je bio opčaran znanstveno-fantastičnim žanrom, što mu je uz nadimak 'njemački Spielberg', donijelo i uspješnu karijeru te poštovanje publike.

Dosad je pod njegovom dirigentskom palicom ljudska vrsta nadrapala od divovskog čudovišta, agresivnih vanzemaljaca te cijelog dijapazona monumentalnih prirodnih katastrofa, od nezaustavljivih plimnih valova do jednako nezaustavljivog globalnog zahlađenja.

Pritom mu očito veliki gušt pričinjava uništiti Bijelu kuću, koju rijetko zaboravi dotaći svojom rukom uništenja.

Pregled uništenja: Godzilla (ogromno čudovište doslovno pregazi New York), Dan nezavisnosti (Bijelu kuću i ostale čuvene američke građevine raznesu izvanzemaljci), Dan poslije sutra i 2012 (praktički cijeli svijet izmasakrira sama priroda), Dan nezavisnosti - Nova prijetnja (Opet cijeli svijet...).

Opčinjen fantastikom

Ovaj njemački redatelj upravo je ispunio uvjete za odlazak u mirovinu, napunivši 10. studenoga 65. godina, a rođen je 1955.godine u Stuttgartu.

Studirao je filmsku umjetnost u Münchenu, upisavši se 1977. godine. Jedan od njegovih ranijih filmova, "Moon 44", mu je bio ulaznica za Hollywood.

Emmerich se, inače, zanima za teorije Ericha von Dänikena, koji je vjerovao da su davno još izvanzemaljci došli na Zemlju i značajno utjecali na razvoj ljudi. 

Video: Roland Emmerich | Absolute Scenes

Emmerich 2000. godine nakratko prekida svoju znanstveno-fantastičnu seriju te s Peterom Wintherom režira 'Patriota' s Melom Gibsonom i Heathom Ledgerom u glavnim ulogama.

Ipak, taj 'bijeg' izvan fantastike nije dugo trajao jer je već njegov sljedeći film – 'Dan poslije sutra' (2004) – opet tipičan domaći teren za Emmericha.

Baš ga briga što kritika misli

Činjenica je da Emmerichovi filmovi nikada nisu bili omiljeni kod kritičara, ali su ostvarili veliki uspjeh te kod publike stekli gotovo pa kultni status. On to komentira tipično hollywoodski: 'Ja radim filmove za mase. Meni je bitno da se oni svide publici i da budu dobro prihvaćeni.'

Ovaj filmski osobenjak rado će potvrditi da nikad ne gleda TV, ne bavi se sportom, ne čini puno toga što bogati mogu sebi priuštiti. Zato voli knjige iznad svega i, naravno, stvaranje novih filmova.

Svoj 65. rođendan Emmerich je dočekao negdje u Kanadi, blizu Monterala, u bivšem hangaru za zrakoplove.

Naime, 'gospodar katastrofe' tamo upravo snima film u kojem i ponovno spašava naš svijet!

U pitanju je znanstveno-fantastični ep "Mjesečev pad" (2022.), s Donaldom Sutherlandom (85) i Halle Berry (54). Filmska priča koja košta 130 milijuna svodi se na: Mjesec pada na Zemlju!

Foto: Centropolis Entertainment / Roland Emmerich i Omar De Soto izgovorili su 2017. godine ispred matičara sudbonosno - Da

Privatni život s mladim Omarom

Naravno, Emmerich si odavno može priuštiti snimanje filmova s proračunima iznad 100 milijuna, jer njegovih 28 dosadašnjih filmova donijelo je čak tri milijarde dolara!

Dakako, gore spominjani blockbusteri uprihodili su najviše, a nitko ne sumnja da će „Moonfall“ biti kino-uspješnica.

Ako se vratimo na same početke njegova puta kroz Hollywood, ne smije se zaboraviti da je proboj napravio s filmom Univerzalni vojnik (1992., Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Ally Walker, Ralf Moeller, Ed O'Ross...).

Dvije godine kasnije Zvjezdana vrata (Stargate), u kojem su igrali, Kurt Russell, James Spader, Viveca Lindfors i drugi, potvrdile su u kojem smjeru želi nastaviti svoju kreativnost na filmu.

Nakon svih tih silnih milijuna dolara, ovaj Nijemac s hollywoodskom adresom danas živi na imanju okruženom palmama. U jednu ruku je to dvorac, ali ima i sve karakteristike hotela. Tu je nekad živio slavni Errol Flynn († 50), a Emmerichova susjeda danas je i proslavljena glumica Helen Mirren (75, „The Queen“).

Ne zna se točno koliko mu je za poziv iz Hollywooda pomogla činjenica što je gay, ali danas Emmerich živi sa svojim mladim suprugom Omarom De Sotom (34), s kojim se počeo zabavljati prije gotovo 15 godina. Vjenčali su se 2017. u Los Angelesu.

Emmerich pored toga posjeduje i jednu gradsku vilu u Londonu, a njegova jahta koja ga uvijek čeka na obalama Tajlanda, također je omiljeno mjesto boravka za proslavljenog redatelja. 

Foto: AP Images / Emmerich, Vivica A. Fox i Jeff Goldblum

Živi za film

Roland Emmerich voli kasno ustajati i rukovodi se svojim životnim motom - Radi samo ono što dobro znaš, a to čini bez straha.

Mogao si je priuštiti da se bavi onim što ga zanima jer je uvijek imao novca, budući da mu je otac bio uspješan industrijalac.

Kaže kako želi snimati filmove čak i ako jednoga dana bude to morao raditi iz staračkih kolica.

"Uvijek moraš slijediti svoje snove!", kaže Emmerich.

Toliko voli film da se, kako kaže, plaši kako je njegov život samo jedan lijep san iz kojeg će se jednom probuditi u uredu bankarskog službenika.

Međutim, stvarnost mu ide u prilog - on je najuspješniji njemački redatelj svih vremena i jedan od najuspješnijih na svijetu općenito. Od plaće bankarskog službenika neće morati živjeti. 

Video: Roland Emmerich - Highest Grossing Movies

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close