Jelena Kordić Kuret

Mostarka nominirana za prestižnu nagradu na filmskom festivalu u Veneciji

Kordić Kuret, uz Adnana Omerovića, igra glavnu ulogu u filmu "Najsretniji čovjek na svijetu" koji se natječe s najboljima na ovogodišnjem izdanju festivala.
Kultura / Film TV | 01. 09. 2022. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska glumica Jelena Kordić Kuret nominirana je za najbolju glumicu u okviru programa Horizonti na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji.

Naime, Kordić Kuret, uz Adnana Omerovića, igra glavnu ulogu u filmu "Najsretniji čovjek na svijetu" koji se natječe s najboljima na ovogodišnjem izdanju festivala.

Miješanje humora s tugom 

Scenarij za ovaj film napisala je bh. scenaristica Elma Tataragić, a film je režirala makedonska rediteljica Teona S. Mitevska.

Ovo je treći film dvije autorice, a prva dva su prikazan na filmskom festivalu u Berlinu ("Kada nije imao ime" - Panorama 2017. i "Bog postoji, zove se Petrunija" - Glavna konkurencija 2019.).

Film je nastao kao koprodukcija između Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bh. producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.

Film donosi priču o ženi koja odlazi upoznati muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

Jedan od najznačajnijih 

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Za nagrade su, dakle, nominirani: scenaristica Elma Tataragić, glumica Jelena Kordić Kuret i glumac Adnan Omerović.

Venecijanski festival otvara se 31. kolovoza, traje do 11. rujna i predstavlja jedan od najznačanijih filmskih festivala na svijetu.

Film "Najsretniji čovjek na svijetu" podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close