Intervju

Jelena Kordić Kuret: Živimo u nadrealnoj godini

U korona krizi čini se kako ništa nema smisla, ali su kazališni festivali, ipak održani i to je svojevrsna pobjeda bosanskohercegovačkog teatra ako u obzir uzmemo uopće uvjete u kojima brojni teatri rade kao i brigu za kulturnu industriju...
Kultura / Kazalište | 26. 10. 2020. u 12:35 Gloria LUJANOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jelena Kordić Kuret, glumica HNK Mostar, nakon uspješne turneje s predstava “Identitluk“, “Gnijezdo“, u intervjuu za Bljesak.info govori o kazališnim nagradama i festivalima, teatru u korona krizi i otkriva zašto 2020. godinu,  ne smatra 'novim normalnim', nego nadrealnim vremenom.

Brojne nagrade za “Identitluk“

Kazališna sezona 2020./2021. počela je sjajno za HNK Mostar.

Predstava “Identitluk“ nastala u suradnji s Narodnim pozorištem Mostar i Studiom za izvedbene umjetnosti osvojila je Veliku lisku – Grand prix 17. Međunarodnog festivala komedije, a Malu lisku su osvojili glumci Ajla Hamzić (najbolja glumica Festivala- NP Mostar) i Dražen Pavlović ( najbolji glumac večeri - HNK Mostar).

Osim na Mostarskoj liski, “Identitluk“ je nagrađen i na 39. Kazališnim/Pozorišnim igrama BiH u Jajcu – najbolja predstava festivala prema žiriju publiku, dok je cijeli ansambl osvojio Nagradu za najbolje glumačko ostvaranje. Ipak, ovdje nagradama nije kraj: HNK Mostar je s predstavom “Gnijezdom“ osvojio Nagradu za najbolju kolektivnu glumačku igru na 7. Festivalu glumca u Konjicu. A ovog je vikenda ansambl predstave “Identitluk“ sudjelovao i na Marulićevim danima u Splitu i  osvojio publiku.

Foto: PR / Ljepotica iz Leenanea

Jelena Kordić Kuret, za Bljesak.info, ističe kako nagrade mogu biti važne u marketinškom smislu jer se lakše otvaraju vrata za nove prilike.

“Jesu li one uvijek objektivne i mjerilo vrijednosti? Nisu. Hoću li zbog nagrada postati bolja glumica? Teško. Jednostavno, treba ostati s obje noge na zemlji i samo raditi svoj posao, a nagrade će same odraditi marketing za nas“, ističe Kordić Kuret za Bljesak.info.

S predstavom “Identitluk“ na turneji su obišli BiH, kako se kaže, uduž i poprijeko, a rekacije publike svugdje su jednake – erupcija oduševljenja.

Ova je predstava važna osobito u našem postkonfliktonom društvu, jer je, objašnjava Kordić  Kuret, angažirani teatar nastao iz potreba na ukazivanja na probleme i samo društveno stanje.

Publika diljem BiH oduševljena “Identitlukom“

“To je ono što mi radimo i s ovom predstavom. Plemenitost ideje ovog projekta do kojeg je došlo na inicijativu IOM-a očituje se u tome što je ne igramo samo po većim sredinama, nego manjim koje su  većinski monoetničke. U kontekstu ove predstave je to značajno jer unutar nje istražujemo pojam identiteta“, objašnjava Kordić Kuret.

Inače, predstava “Identitluk”  nastala je po motivima eseja Amina Maaloufa „U ime identiteta“, režiju potpisuje Tanja Miletić Oručević, a dramaturgiju Dragan Komadina. U njoj igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografkinja i kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor glazbe Husein Oručević.

U ovom satiričnom komadu suočavaju se dominantni bosanskohercegovačke identiteti u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na spomenuti Maaloufov esej. Postavlja se konkretno pitanje što nama u sredinama u kojima živimo znače Maaloufove riječi i ideje te se kroz niz improvizacija pokušava dati odgovor na njih.

Foto: Bljesak.info / Detalj iz predstave Identitluk

Pred publikom su, nastavlja Kordić Kuret, likovi iz različitih etničkih skupina koje vrlo žestoko brane svoje stavove sve do trenutka kada bivaju dovedeni u realnu životnu opasnosti.

“Kada sve to oko čega su se trenutak prije srčano borili postaje nevažno, a na površinu izlazi samo čovjim sa svim svojim slabostima. Nakon svake odigrane izvedbe imamo razgovor s publikom“, govori i dodaje kako je nevjerojatno koliki broj ljudi ima potrebu govoriti o ovoj temi.

“Identitluk“ uzburka svjetove i probudi želju za promjenom

“O samom razumijevanju pojma identiteta, što pod time podrazumijevamo, spada li samo jedna određena karakteristika i je li prihvaćanjem te jedne karakteristike poništena druga. Ili se radi o kategoriji koja je puno kompleksnija od onog što naše društvo shvaća“, ističe.

Predstava “Identitluk“, prema Kordić Kuret, negdje ipak uzburka svjetove i probudi želju za promjenom.

“Ako se nađe pojedinac koji želju pokušava i realizirati, naša predstava onda itekako ima smisla.“

U korona krizi čini se kako ništa nema smisla, ali su kazališni festivali, ipak održani i to je svojevrsna pobjeda bosanskohercegovačkog teatra ako u obzir uzmemo uopće uvjete u kojima brojni teatri rade kao i brigu za kulturnu industriju i njenu produkciju.

Sretni smo ako uspijemo odigrati predstavu

“U ovo nevrijeme uopće održati festival već je uspjeh, bez obzira što je cijela situacija otužna zbog prepolovljene publike u dvoranama, bez regionalnih teatara i vrlo skromnog broja domaćih predstava. Sretni smo ako ikako uspijemo odigrati predstavu“, kazala je.

Međutim, nezahvalno je, ističe, govoriti koliko je ova godina teška za kazalište kada je svaka sfera života nastradala.

“Sigurno je da nismo dorasli situaciji u kojoj se nalazimo, da svakodnevno slušamo kontradiktornosti, takve apsurde da je nemoguće izbjeći paniku i opću histeroiju i sve dok ne budemo jedinstveni u stavu, kakav god on bio, nećemo moći normalno živjeti“, smatra mostarska glumica.

Unatoč korona krizi i karanteni, ansambl HNK Mostar nije mirovao. U tom je razdoblju nastala prva profesionalna predstava koja je u realnom vremenu odgovorila na probleme današnjice i pandemiju. Riječ je o predstavi “Spremni“ dramske spisateljice iz Zagreba, Kristine Gavran.

Kako strah paralizira i čini destruktivce od ljudi

Teatar bi, smatra Kordić Kuret, uvijek trebao biti aktualan.

“Koji god tekst radili, trudimo se staviti ga u konktest vremena kojeg živimo. Tekst 'Spremni' nastao je 2012. godine u kojem je autorica govorila o društvenim poremećajima tog vremena.“

Međutim, nastavlja, on toliko dobro rezonira s trenutnom situacijom jer je pokretač cijele priče – strah kao univerzalna kategorija koja pripada svakom vremenu i prostoru.

“To je glavni razlog zašto sam htjela da radimo predstavu po ovom tekstu. Zanima me taj fenomen koji je sada u svakoj našoj pori. Zbog čega je došlo do toga da strah upravlja nama i zašto emocija kojoj je primarna funkcija da zaštiti postaje destruktivna po pojedinca i cijelo društvu“, kazala je.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar i dalje izvodi predstave u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. Na frazu 'novo normalno', Kordić Kuret, kaže kako joj se, kao i vjeruje svima, svaka dlaka na glavi nakostriješi.

“Ništa u ovome normalno nema. Živimo u nadrealnoj godini. Koprcamo se svi zajedno pokušavajući stvoriti privid vremena prije pandemije.“

Foto: PR / Ljepotica iz Leenanea

U kazalištu se, navodi, svi trude raditi što je kvalitetnije moguće u ovim okolnostima, ali je jako teško.

“Moramo se, naravno, držati svih preporučenih mjera, a to se uvelike kosi sa svim onom što jedan teatar treba biti. Predstava je živa materija i jedino može funkcionirati ako su sva čula uključena. A nama je skoro sve oduzeto što jako frustrira i obeshrabruje“, kazala je Kordić  Kuret.

Publike gotovo da i nema

Publike, praktično, govori, i nema. Pandemijom smo, kaže, pogođeni svi.

“Zemlje koje su mnogo uređenije od naše vrlo se teško nose  s pandemijom. Tako da je nerealno očekivati da će samo ova godina biti teška i da trebamo samo još malo izdržati dok ovo prođe, improvizirajući na teme da će i sutra sve biti kao prije.“

Jelena Kordić Kuret smatra kako ćemo posljedice nesretne 2020. godine osjećati još dugo i da je 'novo normalno' tek mazanje očiju.

“Ili je normalno ili nenormalno. Trenutno je, nažalost, ovo drugo.“

Ipak, razgovor zaključujemo, komentirajući ovogodišnju poruku dramskog pisca Shahida Nadeema o kazalištu kao svetištu, koja nije pročitana javno zbog lock-downa.

Kazalište je, navodi Nadeem, svetište koje obnavlja duhovnu snagu.

“Teatar zaista ima moć da iscjeljuje na svakoj razini, samo je važno da mu pristupimo čista srca, iskreno, i da mu dozvoli da nas reinkarnia u bolje verzije nas samih“, zaključila je glumica Jelena Kordić Kuret, u razgovoru za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close