Podržani projekti

Maratonska sjednica za podršku razvoja bh filma  

Stručni žiri za vrednovanje filmskih projekata i scenarija kojeg su činili Predsjednik Almir Šahinović i članovi Emina Muftić, Milenko Prstojević, Adis Bakrač i Nebojša Bosnić.
Kultura / Film TV | 03. 09. 2022. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon maratonske, 11-satne sjednice žirija održane u petak na kojoj su svi prijavljeni projekti detaljno ocjenjivani s produkcijskog i sa umjetničkog stajališta, Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo je objavio odluku o izboru korisnika sredstava za pozicije sufinanciranja filmskih projekata za 2022.godinu.

Stručni žiri za vrednovanje filmskih projekata i scenarija kojeg su činili Predsjednik Almir Šahinović i članovi Emina Muftić, Milenko Prstojević, Adis Bakrač i Nebojša Bosnić.

Prema uputama o raspodjeli proračuna od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku za proizvodnju filmskih projekata ove godine Fondacija je alocirala 2.060.000 KM za proizvodnju dugometražnih filmova, 200.000 KM za proizvodnju kratkometražnih filmova svih kategorija, te iznos od 32.000 KM za podršku razvoju dugometražnih projekata.

Ove godine stručni žiri uradio je vrlo detaljnu analizu sa strane produkcijske održivosti te umjetničke vrijednosti svih prijavljenih projekata i scenarija te je donesena odluka o sufinanciranju ukupno 15 dugometražnih filmskih projekata od čega 5 igranih i 10 dokumentarnih filmova te 4 projekta manjinskih koprodukcija i to 3 igrana i jednog dokumentarnog filma.

Ukupan iznos alocirane podrške sufinanciranja u ovoj kategoriji iznosi 1.757.665 KM. U kategoriji sufinanciranja kratkometražnog filma podržano je ukupno 7 igranih i dokumentarnih projekata sa ukupnim iznosom od 159.000 KM dok je u kategoriji razvoja scenarističke građe i projekata podržano 9 autora i jedno udruženje sa ukupnim iznosom od 32.000 KM.

Uvid u tekst odluke svi korisnici usluga Fondacije za kinematografiju Sarajevo i svi zainteresirani mogu napraviti OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close