U planinama Jugoslavije

Kako su Rusi prikazali Tita i zašto je zabranio film

Kultura / Film TV | 18. 03. 2015. u 12:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doživotni predsjednik SFRJ zabranio je emitiranje sovjetsko-jugoslavenskog filma 'U planinama Jugoslavije' jer mu se nije svidjelo kako ga je u filmu odglumio ruski glumac i jer su, navodno u filmu veće slike druga Staljina nego druga Tita.

Tita u filmu igra sovjetski glumac Ivan Bersenjev, koji je čak provodio vrijeme s maršalom, proučavajući njegovo ponašanje. Navodno je ideja za film bila Staljinova, i to zato što je bio zapanjen koliko su Bersenjev i Broz ličili.

Prvi film u kojem se pojavljuju i Dragoljub Draža Mihailović i Josip Broz je prvi dugometražni sovjetsko-jugoslavenski film.

Prema riječima Milovana Đilasa maršal je bio ljut na to kako ga je odglumio Rus Bersenjev. Upravnik Arhiva Jugoslavenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović kaže da je 'U planinama Jugoslavije' bio za njega zanimljiv pogled na rat i revoluciju viđen očima Sovjeta. Premijera filma je bila u Moskvi 1946. godine, a u Beogradu je prvi put prikazan 21. travnja 1947. godine. Film je režirao Abram Rom, a za fotografiju bio je zadužen čuveni Eduard Tise. Priča počinje u planinama Jugoslavije 1941. godine, gdje seljak Slavko Babić podiže Narodnooslobodilačku borbu protiv okupatora, pošto njemačka vojska uđe u Staljingrad, piše telegraf.rs.

Milovan Đilas u knjizi 'Vlast i pobuna' napisao je kako film tada nije oduševio kritičare, niti je prihvaćen od publike, usprkos njihovom iskrenom ideološkom i političkom poistovjećivanju sa Sovjetima.

Uloga Tita, piše Đilas, ispala je 'bijedna, ilustrativna i neinicijativna'.

Redatelj je inzistirao na fizičkoj sličnosti glumaca i stvarnih likova. Osim Tita, pojavljuju se i likovi Ante Pavelića, feldmaršala Romela, ali i Draže Mihailovića – prvi put na filmu.

Film je sniman na vrlo prepoznatljivim lokacijama širom Jugoslavije, poput Beograda, Mostara, Dubrovnika. Snimanje je trajalo neobično dugo, više od šest mjeseci, a događalo se da za jedan dan bude snimljen samo jedan kadar. Posebnu dinamiku u filmu unose i dokumentarni, autentični materijali.

Kopirati
Drag cursor here to close