Kadar

Hercegovačka ekipa snima film o Virgiliju u Parizu

Radnja dokumentarno-igranog filma pod nazivom “Tihi skitnica” bit će najvećim dijelom napravljena na temelju zabilješki koje je duvanjski umjetnik pisao više od 50 godina u svom osobnom dnevniku.
Kultura / Film TV | 13. 06. 2022. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekipa širokobriješke produkcije Kadar u Parizu snima prve kadrove za novi cjelovečernji igrano-dokumentarni film “Tihi skitnica”.

Radi se o poetskom igrano-dokumentarnom filmu o poznatom slikaru, grafičaru, pjesniku… Virgiliju Nevjestiću, rođenom u selu Kolo kraj Tomislavgrada koji je sahranjen u Parizu gdje je ostavio najveći umjetnički pečat što se prepoznali tamošnji galersiti, kritičari ali i akademije i muzeji. 

Radnja dokumentarno-igranog filma pod  nazivom “Tihi skitnica” bit će najvećim dijelom napravljena na temelju zabilješki koje je duvanjski umjetnik pisao više od 50 godina u svom osobnom dnevniku.

  / Sa snimanja u Parizu

Nakon Pariza, snimanje će se nastaviti u Zagrebu, Sarajevu, rodnom Tomislavgradu koji mu je bio stalna inspiracija za njegove vanserijske grafike i slike.

Iz njegova bogatog umjetničkog života, ostao je još bogatiji umjetnički opus, kao i prijateljstva, prepiske, crteži s nekim od najvećih umjetnika tog doba.

“Za razliku od većine njih koji su trbuhom za kruhom krenuli u svijet da se više nikad ne bi vratili, Nevjestić poriv za odlaskom nije egzistencijalno motiviran. Njegove su potrebe, kako ih je sam definirao u svom Dnevniku, bile posve drugačije naravi. Stalno se na to umjetničkom putu suočava s glađu, neimaštinom, neshvatljivošću, ali se nikada nije predavao. To svojevrsna filmska šetanja kroz njegov intimistički život. Virgilije, kroz svoje dnevnike osim sebe, portretira ljude i društvu u kojem se kreće, ali opisuje sociološke, egzistencijalne, ili političke konture u kojima se njegov život odvija'', kaže redatelj i scenaristi filma Zdenko Jurilj.

  / Sa snimanja u Parizu

Produkciju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija, Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Na čelu projekta nalazi se produkcijska kuća Olimp - Zagreb i producent Mario Vukadin, producentska kuća Kadar - Široki Brijeg s producentom Tomislavom Bubalom. Direktor fotografije je Antoni Ćorić a za montažu je zadužen Tomislav Topić.

Produkcijska kuća, uz snimanje filma o Virgiliju, nedavno je dovršila igrani film o švercerima duhanom iz Hercegovine za Bosnu pod nazivom “Stigme” koji je u postproduskioj fazi, obradi tona i slike.

Kopirati
Drag cursor here to close