30. godišnjica zločina na Uborku i Sutini

Film ''Ovamo daleko, atentat na Bosnu'' prikazan u NPM

Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar, Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. započinju Program obilježavanja 30. godišnjice od zločina na Uborku i Sutini.
Kultura / Film TV | 06. 05. 2022. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom pozorištu u Mostaru u četvrtak je prikazan dokumentarni film ''Ovamo daleko, atentat na Bosnu'' autora Avde Huseinovića.

Foto: NPM / Film Ovamo daleko, atentat na Bosnu prikazan u NPM

Ovom projekcijom, koja je duboko probudila emocije svih prisutnih, Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar, Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. započinju Program obilježavanja 30. godišnjice od zločina na Uborku i Sutini.

Adnin Hasić, predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. godine uručio je publicisti i autoru dokumentarnih filmova Avdi Huseinovću zahvalnicu za istraživački rad na otkrivanju istine i počinjenih ratnih zločina, za doprinos na procesuiranju ratnih zločinaca i njegovanju kulture sjećanja.

Foto: NPM / Film Ovamo daleko, atentat na Bosnu prikazan u NPM

Riječ je o prvom dokumentarnom filmu, koji na osnovu brojnih dokumenata govori o vojnoj agresiji SR Jugoslavije na R Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), kao i zločinu na Uborku i Sutini, dajući kronološki pregled svih događanja.

U filmu je dano svjedočenje i jednog od preživjelih svjedoka zločina na Uborku, rahmetli Redžepa Karišika.

Kopirati
Drag cursor here to close