''Za ime Božje''

Dokumentarac: "Časne nisu liječile ljude, nego su molile za njih"

U dokumentarcu se pojavljuju i svjedoci, poput doktora Jacka Pregera, koji su radili u organizaciji Majke Tereze.
Kultura / Film TV | 09. 05. 2022. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Majka Tereza za života je bila poznata kao zaštitnica bolesnih i siromašnih, no dokumentarni film britanske televizijske kuće Sky Majka Tereza: za ime Božje prikazuje, kako prenosi Unilad, njenu mnogo mračniju stranu.

Majka Tereza je 1969. godine postala svjetski poznata nakon što je BBC objavio dokumentarac koji je prikazivao njen rad u Indiji, koji je uključivao organizaciju pučkih kuhinja, mobilnih klinika, otvaranje sirotišta i škola. Nobelovu nagradu za mir dobila je deset godina poslije, piše Index.

Međutim, ozbiljne kritike primila je zbog svog stava u slučaju zlostavljanja djece u Crkvi, kada je za zlostavljanje optužen velečasni Donald McGuire. Ona je tada kod vlasti lobirala za njega pišući im pisma i uvjeravajući ih kako je nevin, što je navodno omogućilo velečasnom da dalje zlostavlja djecu. Osim toga, predbacuje joj se i što je većinu novaca, koje je njena organizacija primila kroz donacije, prebacila u Vatikansku banku.

U dokumentarcu se pojavljuju i svjedoci, poput doktora Jacka Pregera, koji su radili u organizaciji Majke Tereze.

"Časne se nisu propisno skrbile o ljudima. Iste su se igle koristile više puta i nisu bile sterilizirane. Jednoj ženi, koja je trpjela bolove zbog opeklina, nisu htjeli dati analgetike, ja sam joj ih prokrijumčario. Imale su dovoljno novca da vode pristojnu bolnicu za siromašne, ali to se nije dogodilo. Govorile su: 'Molit ćemo da im se olakšaju bolovi', a nisu ništa učinile kako bi ih liječile", rekao je liječnik u dokumentarcu.

Video: Mother Teresa : For The Love of God? | Sky Documentaries
Kopirati
Drag cursor here to close