Pale

Despić: Jahorina film festival odmah iza SFF-a

Kultura / Film TV | 05. 09. 2016. u 14:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Jahorina film festivala Mirko Despić izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da se ovaj međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije, koji se ove godine održava po deseti put, smatra najvažnijim filmskim događajem u Bosni Hercegovini nakon Sarajevo Film Festivala (SFF).

Despić je naglasio da nemaju ambiciju da se usporede sa SFF-om, ali da je Jahorina film festival po sadržaju i kvalitetu programa, medijskoj pažnji i broju posjetitelja odmah iza SFF-a.

Kaže da je ove godine na Festival pristiglo oko 970 filmova, različitih, te naglašava da je njihov selektor imao puno posla i on je u zvaničnoj selekciji odabrao oko 150 filmova.

''Naš selektor je Luka Kecman, on je dekan Akdemije umjetnosti iz Banje Luke'', dodao je Despić te rekao da će službeni program Jahorina film festivala biti izveden u hotelu "Damis" na Palama.

Žiri koji će ocjenjivati filmove ove godine, podijeljen je u dvije kategorije, jedna koja će ocjenjivati ekološke i turističke filmove, i druga koja će ocjenjivati ostalih šest kategorija, između ostalih, kratki igrani, kratki strani igrani i studentski film.

Profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić, koji će ocjenjivati prvih šest kategorija na Festivalu, mišljenja je da je ovo ozbiljan projekt koji traži potpunu koncentraciju i objektivnost.

Po njegovoj ocjeni, Festival će imati najmanje 15-ak filmova koji će sigurno osvojiti simpatije gledatelja, a kako je rekao, već je "zaokružio" tri-četiri filma koje smatra visoko kvalitetnim.

Jahorina film festival će trajati od 14. do 18. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close