Pregled tjedna

Ventilodržje, bogovi i patriotizmi što prijete smrću

I dok mi gledamo predstave o predstavama, slušamo psovke i prijetnje o prijetnjama, pored nas sije se smrt na koju nitko nema odgovora.
Kolumna / Pregled tjedna | 12. 02. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.2. – Ponedjeljak

Dok šaputanje o sankcijama čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću prerastaju u sve glasnija šuškanja i postaju nezaobilazni dio priopćenja američkih dužnosnika (onako kako je Trojka nezaobilazni dio priopćenja SDA), Hrvatski Narodni sabor u BiH poručio je kako ostaje privržen Americi. Amerika nije sigurna u iskrenost priopćenja. Ventil za plin kojeg još nema na vidiku mogao bi ugušiti jednu politiku. 

Druga je politika pred sudom. Milorada Dodika opet su dočekali pljeskom ali i novom sutkinjom u njegovom predmetu pred Sudom BiH. Javnost je pak dočekala Sanja Vulić pa pred zgradom Suda nije ostao ni od tave držak kad je Vulić, nesuđena profesorica razredne, počela sipati sve ono što je pročitala u lektirama. Sastavila je je i be pred kamerama kao možda nitko do sada u psovačkoj politici opsovane zemlje.

Onaj zbog kojeg se dobrim dijelom psuje ova zemlja, pokazao je doseg svojeg državništva. Željko Komšić, koji se u američkim šuškanjima spominje kao velika smetnja, sastao se s jednim udruženjem kako bi raspravljao o visokoj politici i eventualnom uvođenju vojnog roka. Tako je to u BiH – o velikim stvarima pričaju nebitni ljudi.

A veliku stvar napravilo je mostarsko Sveučilište. Frku oko plakata za međunarodnu ljetnu školu htjeli su ublažiti priopćenjem kako je sve uradila umjetna inteligencija. Umjesto da su pokazali svijetu kako imaju sposobnih ljudi, jačih od bezosjećajnih algoritama, pokazali su kako u njihovoj želji da budu moderni nedostaje i umjetnosti i inteligencije. Stari most iza kojeg su se nekom ukazale crkve umjesto džamija i želja da se nešto pobriše u Mostaru došao je kao kec na desetku onima koji se zagrijavaju za izbore. A na kojoj smo razini govori i činjenica da je umjetna inteligencija izazvala ono u čemu smo najbolji – pale su prijetnje smrću i ozbiljne uvrede. Naravno, nitko neće odgovarati.

6.2. – Utorak

Škola metodologije političkih znanosti u Mostaru otkazana je zbog ozbiljnih prijetnji smrću. Neki pokazuju kako ne znaju za drugačije metode do prizemnih, pećinskih obračuna.

I kazalište u Mostaru upalo je u nepredviđenu predstavu pa je direktoru Mostarskog teatra mladih, Seadu Đuliću, prijećeno jer je htio u mostarsko Pozorište dovesti predstavu koja vrijeđa islam i Armiju BiH. Tako se od voljenog antifašiste Đulić pretvorio u omraženog fašistu. Ni te prijetnje nitko neće istražiti. Valjda se patriotizam ne istražuje.

A da bude dovoljno ulja na mostarskoj predizbornoj vatrici, pobrinula se Islamska zajednica još jednom najavom o borbi za harem. Šute kad ih se proziva da nisu rekli ni I ni Z kad se iskopao jedan drugi harem i kad su kosti završile u kamionima s drugim građevinskim otpadom. Neke su stvari ipak svetije. Valjda Bog, s velikim i malim B, ne vidi baš sve.

Dodik je dobio još jednu prijavu. Čeka se lektira Sanje Vulić.

7.2. – Srijeda

Ravnateljica za Europu pri Europskoj službi za vanjske poslove, Angelina Eichhorst, rekla je u Sarajevu kako naši političari moraju ozbiljno shvatiti reforme koje se očekuju od njih. Moraju političari, kaže, na tome raditi 24 sata dnevno. Samo da nam ne naplate prekovremeno.

Dobili smo i novu riječ u političkom rječniku besmislica. S puno manje optimizma, vječiti optimist Čović je rekao kako je njegova politika ustavoljublje. Odgovorio je i na kritike zbog ventila i poručio Amerikancima da je nakon savjetovanja s međunarodnim stručnjacima strateški cilj i ventilodržje.

Opet radi patriotizam. Vulić je dobila prijetnje smrću. Čekaju se psovke.

8.2. – Četvrtak

Nastavnica je objavila novu bajku. Milorada Dodika trebalo je ubiti. Čak su, tvrdi nastavnica Vulić, ispred zgrade Suda BiH uklonjena stabla kako bi snajperist imao bolji pregled i naciljao ogromno tijelo predsjednika Republike Srpske.

Javni prostor u BiH je zbilja kao jedna deponija gdje tvrde da se otpad selektira a ustvari je sve puno političkog smrada potpuno beskorisnog za normalne živote onih koji plaćaju sve psovače. Nešto poput selekcije na mostarskom Uborku.

Lideri u BiH, samoprozvane vođe naših sudbina, nisu se opet ništa dogovorile osim da će se dogovoriti pod jednim uvjetom – Europa nam mora dati točan datum početka pregovora inače ćemo se mi vratiti našim natezanjima. Loptica je, dakle, prebačena.

Uz šuškanje o sankcijama, iz Washingtona, kroz pero novinara Ivice Puljića koji kao da je dobio zadatak da bude prijenosnik razmišljanja američke administracije, pojavila se i tvrdnja da Sebija Izetbegović nije odgovorila na poziv da se djeca iz Sirije liječe u Sarajevu. Ne dotekne, valjda, ljubavi za sve.

I dok mi gledamo predstave o predstavama, slušamo psovke i prijetnje o prijetnjama, pored nas sije se smrt na koju nitko nema odgovora. Ubijena je još jedna žena. Odličan povod za nova prosipanja pameti i pravde nad tipkovnicama. U stvarnom životu nitko ne djeluje da zaštiti život.

9.2. – Petak

Vladimir Putin dao je nakon dugo vremena intervju nekom zapadnom mediju. Kao da će ga netko čuti.

Nastavlja se ventilanje. Američko Veleposlanstvo u BiH odgovorilo je Čoviću. Podsjećaju ga da je njegova stranka podržala zakon u kojem je za plin zadužen Gas i da je njegovo držanje ventila u rukama neodrživo.

Državna televizija, čija sudbina nikog nije dirala jer publika danas ne voli reprize, dobila je milijune iz državne blagajne. Reprizu su odradili antifašisti u Mostaru.

10.2. – Subota

Obrušila se sarajevska gradonačelnica na književnika Miljenka Jergovića i redateljicu Jasmilu Žbanić optuživši ih da ne žive dovoljno Sarajevo i da ne žive u Sarajevu da bi mogli govoriti o glavnom gradu BiH.

Još malo, trebat će nam dozvola za pisanje o Sarajevu i ulazak u Sarajevo. Baš kao što to neki zagovaraju nakon skandala sa zabranom i otkazivanjem predstave u Mostaru.

11.2. – Nedjelja

Antifašisti, od kojih su neki napadnuti kao fašisti, prozivaju mostarskog gradonačelnika zbog izjava o režimima. U deset godina Pregleda tjedna, svaki se put razmjenjivala ista vatra.

Hrvati u BiH dobili su novu stranku. Bit će članica HNS-a. Dakle, nisu.

Vratimo se stvarnom životu. BiH je puna smrti. Dok neki nadobudni anonimci prijete smrću kome stignu, nižu se vijesti o samoubojstvima i ubojstvima.

Teško je nešto napisati o životu pored likova koji se brinu, i anonimni i izvikani, da nam društvo bude bolje.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close