Pregled tjedna

Anđeo Dragan

Žureći pred poluvisokim predstavnikom, stranke sjedaju i pregovaraju, ali i polako guraju u medije da od dogovora neće biti ništa i da bi poluvisoki predstavnik mogao nametnuti ono što je naumio.
Kolumna / Pregled tjedna | 22. 01. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.1. – Ponedjeljak

Čovjek kojeg je Bakir Izetbegović gurnuo nazad napravio je stranku Naprijed. Ono što je Šemsudin Mehmedović predstavio kao smjernice svoje stranke repriza je političke nemaštovitosti koja već skoro tri desetljeća umara mozgove onih koji glasaju. Ako, naravno, nisu mrtvi zaokruživači na listićima. Njih ne umara ništa.

No, ovakva priča umorila bi i mrtve jer još jednom slušamo kako jedna politička stranka spominje bosanski identitet, atak na institucije, antidržavno djelovanje, političke barijere, daytonsku etnonacionalnu matricu podjela, bosanski politički narativ…

Nije se nitko još sjetio nekog ekonomskog, ekološkog, razvojnoj i bilo kakvog drugog programa koji nije zamjena za mlaćenje prazna slame. Čini se da još jednom idemo naprijed i to ravno unazad.

Sijevnule su nove sankcije. Naime, Velika Britanija kaznila je agenciju zbog reklamiranja Dana Republike Srpske i pokazala još jednom građanima ove zemlje sav besmisao batina i prijetnji. Trebalo je, ako je to kriterij, kazniti i tvrtku koja je mikrofonima i razglasom opremila skup jer je predsjednik RS-a Milorad Dodik, kojem nitko ne može ništa, u mikrofon izrekao puno toga. A svi smo se smijali kad je zaboravljeni Bakir govorio kako je njegov čovjek napao kameru a ne snimatelja. Eto nam sad napada na reklamu umjesto na Dodika.

16.1. – Utorak

Baš kad se u Čapljini potpisivao sporazum čudnog naziva ''… o realiziranju projekata iz programa prijateljskog okruženja… '' objavljeno je, nimalo prijateljski, da je prvi čovjek tog grada optužen za visoku korupciju. Smiljan Vidić, prema navodima iz potvrđene optužnice, prodao je gradsko zemljište, prejeftino, i to tvrtki koja u trenutku odluke o prodaji nije ni postojala.

Naravno, nitko nije kriv dok ne lupi sudski čekić, ali je zato netko spor jer je spor. A sporo je tužiteljstvo kojem je trebalo desetljeće od prijave do realizacije optužnice. A prodavalo se još dok se istraživalo.

Poluvisoki predstavnik u BiH, kojeg pola BiH ne prizna a pola šuti da je ne zanima, dao je novi rok političarima da se dogovore. Gledat ćemo užurbana sjedanja likova kojima sve plaćamo.

Javio se i Željko Komšić čiju stranku održavaju još samo galamdžije koje hodaju po rubovima mržnje. Optužuje nepriznati predsjednik Ameriku da ruši BiH i kaže kako ima dovoljno onih koji će izdržati boreći se za BiH. Samo što je puno više onih koji nisu izdržali slušati njega i sve poput njega pa su otišli.

Sijevaju kaznene prijave pretvarajući sve moguće borbe u ovoj zemlji u smijuriju. Kao što se suđenja za, recimo, ratne zločine pretvaraju u sapunice zbog neprestano povišene tjelesne temperature onih koji tvrde da je patriotizam ubijanje.

17.1. – Srijeda

Milorad Dodik nema temperaturu pa se pojavljuje pred sudom gdje nikako da započne suđenje pa da vidimo koliko je država jaka protiv onih koji je, kako država tvrdi, ruše.

Žureći pred poluvisokim predstavnikom, stranke sjedaju i pregovaraju, ali i polako guraju u medije da od dogovora neće biti ništa i da bi poluvisoki predstavnik mogao nametnuti ono što je naumio.

No, poluvisoki je u zamci visokog Dodika pa se boji da bi neko nametanje dolilo ulje na jedva dočekanu vatru. Potom opet curi u medije da neće Christian Schmidt biti grub u nametanju. Zamazat će nam, po tko zna koji put, oči.

18.1. – Četvrtak

Nižu se novi rokovi za izborni zakon. Čekat ćemo do kraja veljače, a samoprozvani lideri imat će jedan dan više zahvaljujući prijestupnoj godini.

Čapljinski gradonačelnik pravda se kako mu je sve smjestila politika i da je, brankovićevski, radio sve po zakonu navodeći da je toliko dugo na čelnoj funkciji grada da je naučio kako se radi. Nije jedini.

Raste broj zatvorenih firmi u BiH i količina novca koja se spraši u kladionicama. Neki nikako da nauče.

Stiže jezikova juha čelniku HDZ-a BiH i HNS-a Draganu Čoviću iz američke kuhinje. Slova u juhi kažu da Čović mora popustiti kada je u pitanju plinovod prema jugu zemlje. Proces godinama tapka na mjestu, a s mjesta su se odmah pomakle priče kako prvog u Hrvata, koji nema Drugog, čekaju silne sankcije. Možda i njemu netko kazni plakate.

19.1. – Petak

Nije se dugo čekalo na odgovor. Čović kaže da nije lud i da ne misli dati svoj plinski ventil u neke ruke u Sarajevo pa da onda jednom, kad se rodi neka kriza, netko ventil zavrne i da jug ostane bez plina.

Nešto slično bi se moglo dogoditi i s vodom u rijekama na kojima se grade hidrocentrale i brane koje bi mogle praviti velike probleme na jugu. Ali se o tome šuti.

Čović je odgovorio i na juhu. Kaže kako bi on trebao, ako se već spominju liste, završiti na bijeloj, anđeoskoj listi a ne na nekakvoj crnoj. Anđeo Dragan.

Potom su ostali krilati dužnosnici sjeli u Laktaše na dogovaranje. Počele su curiti informacije o tome što je dogovoreno. U medijima ne ozbiljno završavaju dokumenti iako se krilati dogovarači pretvaraju da sve rade ozbiljno. Nitko ništa ne zna.

Zna samo SDA koja se javlja i trubi o izdaji. Šuti SDA na optužnice svojih dužnosnika za ratne zločine i za produljenje pritvora dvojki od kojih je jedan Osmica kojem nikada nisu dokazane desetke na fakultetu.

I dok se naši hvale krilima, Japanci, koji su nam na trećem mjestu, sletjeli su na Mjesec. Mi još padamo s Marsa.

20.1. – Subota

Poluvisoki predstavnik rekao je da je moguće zatvoriti njegov ured ali i da neće biti izmjena izbornog zakona, onih pravih, nego ćemo na lokalnim vježbati pretvaranje da nitko ne krade na izborima jer ćemo imati tehničke izmjene.

A na sljedećim izborima gledat ćemo i zaboravljeni Savez za bolju budućnost jer je Fahrudin Radončić najavio da sada može djelovati kad je oslabila SDA obitelj.

One koji svo vrijeme puše priče pogađa još jedna vijest – slijedi novo poskupljenje cigareta.

21.1. – Nedjelja

Snijeg je pao. Zimske službe iznenađene su. Građani nisu.

Pranje para ispod bijelog pokrivača nikada nitko nije načeo. Valjda svi rade toliko godina da znaju kako se radi.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close