Pregled tjedna

Dogovor je pao

Patrioti zovu visokog predstavnika da nametne dok drugi govore kako je to visoki nametnik koji ne predstavlja.
Kolumna / Pregled tjedna | 05. 02. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

29.1. – Ponedjeljak

Pravomoćno osuđeni preuzimaju televizijske kanale od onih na koje sumnjamo da nas kradu a nemamo dokaze. Nakon što je tajnovito lupio čekić u predmetu Respiratori, osuđeni na zatvorske kazne s televizijskih ekrana javnosti govore kako su nevini i kako im je sve smješteno pretvarajući pravosuđe i novinarstvo u ovoj zemlji u još jednu sapunicu u kojoj glavni likovi nikako ne žele postati sporedni i u kojoj se svima dopušta da trabunja što mu drago. Publici je svejedno.

Visoki predstavnik u BiH gleda na sat. Nešto se, kaže, kad je u pitanju izborni zakon mora promijeniti. On sam ne smije ni mrdnuti ma koliko govorio da je spreman nametnuti. No, njegovo na(d)metanje unijelo bi dodatni kaos u epizodi o povratku kaosa. Publici je svejedno.

Stranke sjedaju pregovarati. Opozicija, koja tvrdi da u njezinim rukama treba biti država, ne želi tražiti rješenja. Sad je patriotizam rušenje države.

30.1. – Utorak

Nije trebalo puno pogađati – BiH je najgora u ovom dijelu svijeta kad je u pitanju korupcija. Publika, koja još uvijek ne zna tko je kriv – onaj tko daje ili onaj tko prima – mlitava je i po ovom pitanju.

Pravosuđe se nešto kao trza i nešto kao istražuje ali ih se mora nagovarati da pročitaju tekstove u kojima se spominju krađe pa da djeluju po službenoj dužnosti. Jer, tamo gdje ima dima, ima i vatre. Samo što se kod nas vatra gasi šutnjom. Nešto ih kao boli.

Politički igrači u BiH spremni su na nekakav dogovor. Pomak je to u odnosu na sva ona vremena kad su se fotelje koristile samo za natezanje i navlačenje uz dobra primanja. No, sad kad bi se oni dogovorili, malo veći igrači svaki njihov dogovor proglašavaju nevaljalim unaprijed.

Zbunjenoj publici nije jasno tko je sad u krivu i zašto se korak naprijed, ma kako šepav bio, smatra neuspjehom i zašto se pokazivanje volje da se nešto promijeni uvjetuje nemogućim promjenama. Stranci kao da ne znaju da smo mi jedva odložili oružje i da je svaki korak naprijed u dogovaraju nama kao da smo otišli na Mjesec na kojeg oni ne mogu. Mreže se pletu. Pitanje je samo tko će u nju upasti i koja će se velika riba smanjiti da se provuče.

Mostar, kojem uvijek malo fali, ovog puta posrće na potplaćenim daskama koje život znače. Frka oko tvrdnje da je predstava zabranjena i da vrijeđa, pa tvrdnje da frke nema i da nema vrijeđanja, unose živost u kazališni život. Ali ne kroz kazališne kritike, nego kroz plitke politike. Ma koliko netko dogovorio da politike u glumi nema.

Našlo se načina da Tony Cetinski ne zapjeva u Sarajevu.

31.1. – Srijeda

Završava najdulji mjesec u godini koji kao da ima 51 dan.

Domaćim političarima i to bi bilo malo jer im otkucava europski sat poslije čijeg zvona nema napretka na europskim stazicama jer ako i kad desnica preuzme Europsku uniju mi se možemo pozdraviti s našim puzanjima u tu zajednicu.

Patrioti zovu visokog predstavnika da nametne dok drugi govore kako je to visoki nametnik koji ne predstavlja. Izborni zakon po SDA ideji pao je u Domu naroda.

Nisu pale izmjene koje Zetu daju produženi mandat na čelu agencije koja gleda u nebo. Kroz europsku priču provlače se i domaće, obiteljske strategije.

1.2. – Četvrtak

Počinje ključni mjesec za europske korake u BiH. Za dvadesetak dana trebali bismo znati jesmo li za ili smo za ne. Ne može nam pomoći ni dan ''viška'' kojeg ima ova veljača.

Nakon Naprijed, BiH je dobila stranku Pokret. Bilo bi ih zanimljivo vidjeti u koaliciji. Ako ništa zbog imena.

Osam stranaka dalo je 254 obećanja, radilo je na 104 a ispunilo samo 4. To je presjek rada državne vlasti, odnosno Vijeća ministara u prvih 100 dana mandata.

Glasačima je svejedno.

2.2. – Petak

Baš kad je krenulo kakvo-takvo dogovaranje, kad je Milorad Dodik zauzdan, Dragan Čović raspoložen za izmjene izbornog zakona i korak prema odlaženju, a Trojka shvatila da ne može biti iznad svih kako je to bio Bakir Izetbegović sa SDA pa je sad ispod, stigla je još jedna jezikova juha. Na engleskom. Ovoga puta puno ugrijanija nego što je bila kaša američkog veleposlanika u BiH.

Pomoćnik državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju, James O'Brien, opleo je po svima i svima izdiktirao zašto ne valjaju. Dogovor koji je pao u Laktašima tako je pao.

Ispada kako najglasnijima na svijetu ne odgovara da se u trokutastom kaosu netko bilo što dogovori. Jer kako drugačije protumačiti da nakon što su stranke u vlasti napokon zasjele i dogovorile mijenjanja nije došla niti jedna poruka ohrabrenja nego se sve želi vratiti u fazu u kojoj živimo posljednjih 30 godina.

Valjda takvi najbolje odgovaramo njihovom svijetu.

3.2. – Subota

Jezikova juha naljutila je Sebiju Izetbegović koja se našla na udaru tajnikovih kritika zbog upravljanja sarajevskim kliničkim centrom. Kaže nekada prva dama da Amerikanac nije mogao znati ništa o upošljavanju u sarajevsku bolnicu i da ona nikad nikoga nije pitala za stranačku pripadnost. Zašto bi i pitala kad je iz prve ruke mogla znati.

Milorad Dodik upozorio je pak Trojku da su na ispitu i da se trebaju odlučiti hoće li zanemariti kritike i krenuti u dogovor. Inače će se u tupavim knjigama o našoj povijesti naći još jedan propali pokušaj.

Iz Mostara nitko ne odgovara na američke tvrdnje da je grad podijeljen i da je je zaglavio.

Trojka kaže da je umjesto dogovora Dodikova priča pala u vodu.

Publika se utapa.

4.2. – Nedjelja

Milorad Dodik preživio je atentat na Face TV. Naime, RAK je presudio da Senad Hadžifejzović nije pred kamerama pitao treba li Dodika ubiti.

No, pitanje je što bi rekao federalni ministar Ramo Isak koji ne štedi riječi kad je u pitanju Pjevač iz RS. Kaže Isak, stranački šef svojem sinu koji je njemu šef u parlamentu, kako je Dodik politička tračara, politički davljenik koji treba ustati na spomen njegova imena.

Dodik je pak s Kozare raspalio po Amerikancima. Nije zapjevao da je prokleta Amerika.

Prva frizura Federacije, Nermin Nikšić, pohvalio je američku juhu. Kaže kako politika dogovora nema alternativu iako su nakon američke čorbe utabani rovovi i iako ćemo očito pričekati dogovaranje jer nema nitko hrabrosti reći da bi mi pokušali prohodati sami. Bez obzira na pelene.

Ministar trgovine kaže kako neće više biti neopravdanih dizanja cijena. Sad će biti opravdana.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close