Pregled tjedna

Upitnik nad mostarskom ledinom i alarm na kojeg se ložimo

Potežemo se tablama ispred gradova iz kojih svi žele bježati i ponovno svjedočimo kako smo uspjeli odgojiti mladost koja slavi prolijevanje krvi.
Kolumna / Pregled tjedna | 17. 07. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

10.7. – Ponedjeljak

U Mostaru opet nije sve čisto s trošenjem novca pa su nezadovoljni gradski vijećnici odbili dati zeleno svjetlo izvršenju proračuna za prošlu godinu. Dogodit se neće ništa.

Gradski oci ionako krivca vide u onima koji pitaju pa su tako krivi novinari jer stavljaju upitnike nad ledinu na kojoj su se ponosno naslikavali oci raznih razina vlasti kako bi prosuli obećanje o bazenu. Ledina miruje, grad tvrdi da se gradi.

I dok se ne vide dvorana i bazen, povijesni gradski objekti, ono što se vidi je da protivnici gradnje kazališta lagano staju na loptu.

Europski zastupnici bi kao da se Bosna i Hercegovina pogura u Europsku uniju. No, BiH nije ni sama sigurna gdje ju treba gurnuti. Čini se prema još jednom dnu.

Visoki predstavnik opet kaže da bi mogao nekoga kazniti. A naleti tu i tamo neka kazna – bivši zastupnik mora u zatvor. Rijetka vijest u zemlji pretrpanoj zastupnicima.

11.7. – Utorak

Muškarac u haljini u Mostaru glavna je vijest. Institucije rade svoj posao pa se moraju pokriti gole noge. Muške. O tome da bi se onima u institucijama trebale pokriti ruke, nitko ne govori.

Opet se galami nad žrtvama. Bol se opet stavlja na razglase i preko mrtvih se ponovno licitira s bolom. Mrtvi ne mogu poručiti živima da nisu mrtvi kako bi živi na njima skupljali poene i dokazivali tko to više voli ovu zemlju. A onda tko je voli ovakvu kakva jeste kriv je što ćemo opet brojati mrtve i što će opet glumci veličina nad nama mrtvima sebe žive dizati u nedodirljiva nebesa.

12.7. – Srijeda

Europska unija pozdravila je brzu implementaciju rezultata Općih izbora. Oni što žive u kantonima sa središtem u Livnu i Mostaru pozdravljaju Europsku uniju.

Europska unija pozvala je na ciljane sankcije protiv onih zbog kojih zemlja nazaduje. Oni na koje se pri spomenu sankcija misli, gaze naprijed.

Milorad Dodik priča viceve, a vječiti postavljač propalih rokova, Dragan Čović, kaže da će se izborni zakon riješiti do jeseni. Nije rekao koje.

Za to vrijeme ubiremo plodove našeg rada – maloljetnici su u Uskoplju grafitima i lomljavom pokazali gdje nas je to doveo odgoj pod svjetlima politike. Država, koja brine o sebi, pokazala je opet nemoć, obitelji koje tvrde da ''nisu njihova djeca'', svu svoju moć.

Sjeća li se itko pisca grafita koji je iz Uskoplja od svoje gluposti pobjegao u Austriju i koje maše, s osmijehom od uha do uha, našim patnjama i pošaranim budućnostima?

13.7. – Četvrtak

Sebija Izetbegović još je jednom kriva, a Željko Komšić pohvalio se kako mu Bakir Izetbegović postavlja pitanja.

Potežemo se tablama ispred gradova iz kojih svi žele bježati i ponovno svjedočimo kako smo uspjeli odgojiti mladost koja slavi prolijevanje krvi.

Komad države će, naravno, umjesto osude, studentice koje su prosipale pamet tipkovnicom, nagraditi stipendijom i bijegom.

14.7. – Petak

SDA, koja je zaboravila kako se bahatiti, osudila je bahaćenje novog federalnog ministra Rame Isaka koji se sa sinom zastupnikom Arnelom, nekadašnjom zvijezdom društvenih mreža, provozao helikopterom. Partneri u vlasti koja je galamila kako neće biti bahata – šute.

Za to vrijeme, otac i sin formiraju novu stranku. Znamo kako će na predizborne skupove. Otac i sin kažu kako ''onima koji ovih dana prijete i zveckaju oružjem u BiH imaju spreman odgovor snage iz svih kantona FBiH'' te da ''nema toga tko više može da prijeti BiH i bosanskom narodu''. Nakon ovoga, ne zna se prave li Isaci vojsku ili stranku,

SIPA će se pozabaviti malo Bakirom Izetbegovićem. Formiran je predmet koji bi trebao rasvijetlili reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije poteza u narodu poznatom kao patriotsko mazanje očiju.

Grad Mostar pozdravlja svoje građane i kaže da je od ponedjeljka na odmoru. Zalijepili su brojeve telefona na koje se nitko neće javiti.

15.7. – Subota

Vruće mostarsko ljeto, kojeg vatrogasci neće moći gasiti, začinit će još jedan prosvjed zdravstvenih radnika koji će završiti pred zgradom vlade.

No, pitanje je tko će prosvjednike dočekati osim što će iz, skriveni iza zavjesa, gledati oni koji ne mogu riješiti njihove probleme. Veće zvijeri u strukturama vlasti vjerojatno će biti na odmoru.

Agencija za statistiku izbacuje nove brojke koje se čitaju manje nego slova. Porasla je, naime, plaće u Federaciji. U prosjeku, iznosi nešto više od 1.200 KM. Potrošačka košarica, puno je dublja.

16.7. – Nedjelja

U državi je upaljen jedini alarm na kojeg se ložimo. Vruće je. Jadran je skup pa krećemo na hlađenje po našim biserima koja smo do sada trovali.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close