Pregled tjedna

Domoljublje se skrilo u cijevima

Ispada da je najbolje trovati zemlju, uzgajati kaos odgajati generacije za bijeg, a onda ih musti šapćući im na uho o patriotizmu.
Kolumna / Pregled tjedna | 26. 06. 2023. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.6. – Ponedjeljak

Ponovno se prebrojavamo kad nas već država ne želi prebrojati. Tako je navodno u deset godina BiH ostala bez 600.000 ljudi. Ne sprječava to brojače da se ponašaju kao da su im stada sve brojnija a stada da se pretvaraju da šišanja nisu sve bolnija.

Zato javnost svoje tuge utapa u utapanju drugih pa se dežurni prosipači mozgova naslađuju jer je nestala podmornica u kojoj je masno plaćeno putovanje za razgledavanje jednog davnog potonuća.

Iako se ne broji i iako ne shvaća, potonulo je ovo društvo i zaranja sve dublje ne učeći ništa od svojih ranijih utapanja.

20.6. – Utorak

To je BiH. Dok se s jedne strane sipa drvlje i kamenje na izjavu ratnog zločinca, s druge šuti o bijegu drugog ratnog zločinca, s treće se strane izvode pred sud oni koji su razbili spomen-ploču u čast ratnog zločinca. Zato idemo naprijed.

Nazad ide reprezentacija BiH koja nikako da stane na zelenu granu travnjaka i da joj lopta postane okruglija od glava koje misle da upravljaju nogometom. Nekim čudom, ostalo je nešto navijača koji se brinu više od onih koji loptaju.

Stranci po tko zna koji put upozoravaju na isprazne priče domaćih političara i na njihov rad u uskom i osobnom interesu. Upozorenja se toliko ponavljaju bez ikakvih ozbiljnih posljedica da se i sama pretvaraju u isprazne priče.

21.6. – Srijeda

Amerikanci nama drže lekcije o našoj povijesti budući da se mi pravimo da nemamo pojma što se to događalo oko nas i koja je naša uloga bila u hororu koji ima bezbroj nastavaka.

Dogodilo se i to. U neprebrojanoj zemlji Komisija za vrijednosne papire prebrojala je čak 43 osobe upetljane u veliku korupcijsku aferu. Ne puni to prve minute dnevnika niti to vrišti s naslovnica. Imamo mi važnijih briga – vrćenje u krug.

Ministar vanjskih poslova BiH, govoreći o unutarnjim stvarima kaže kako je najveći potencijal države dijaspora. Ispada da je najbolje trovati zemlju, uzgajati kaos odgajati generacije za bijeg, a onda ih musti šapćući im na uho o patriotizmu.

22.6. – Četvrtak

Posjetio nas je mađarski predsjednik. Viktor Orban umiješao se pa rekao da se stranci ne trebaju miješati u unutarnje stvari BiH. Za rukav ga je povlačio Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, tužakajući se na Milorada Dodika.

I dok se tužakamo strancima i naslađujemo jer su bogati nestali na dnu oceana, na našim površinama popucale su opet ljubavi. HDZ BiH i stranke Trojke dovedene su na raport u sjedište Europske unije u BiH. Nakon sastanka nisu rekli ni riječi a novinari koji su čekali izjave pokušali su biti ljuti.

Oni što broje ne pokazuju zabrinutost kad se iz neumskog plićaka bućne ozbiljna priča kako nema tko raditi u sezoni. Bolja povezanost bh Jadrana s ostatkom države osim ceste za goste otvorila je nekima oči da smo se opet kasno sjetili.

23.6. – Petak

Republika Srpska opet se nadmudruje sa odlukama stranaca i potežu se stara pitanja nadležnosti, obveza i prava. Za to vrijeme, šuti se kako se entitet zadužuje i kako možda slijedi epizoda udaranja po džepovima jer nije uspjelo udaranje po foteljama. Opet će nastradati oni čiji su džepovi prazni i koji nemaju na što sjesti osim na tvrdo tlo.

Milorad Dodik, kao pravi gazda, ugostio je Viktora Orbana na svojem imanju. Primila ga je Dodikova obitelj u ležernoj atmosferi, neki i u bermudama, pokazujući moć dok ih čuvaju oklopnjaci. Džaba je kukao Denis.

Kukalo se u Mostaru. Ponovno je upriličena predstava kojoj se brani izgradnja kazališta s hrvatskim predznakom u središtu Mostara. Iako nitko više ne zna što je središte grada uz neiskorištenu Neretvu.

Predvođeni čelnikom Gradskog vijeća, koji je pokušao glumiti dramu tijekom predstavljanja plana kazališta o glumačkim izvedbama ali i o gradnji, za što je glasalo Gradsko vijeće, prosvjednici su poručili kako neće odustati. Čini se kako ni SDA neće odustati da ostane u svojoj posljednjoj utvrdi nakon što je pometena iz vlasti iako je na više razina digla ruku da se kazalište gradi.

A onda se oglasila Amerika koja nije mogla više trpjeti ulogu glavnog glumca. Obrušilo se američko veleposlanstvo u BiH na Dragana Čovića zbog toga što štiti plinske putove koji ne odgovaraju Hrvatskoj i Americi a odgovaraju ruskom plinu. Amerika kaže kako Čović, koji inače galami kako je predvodnik europskog puta, blokira europski put i radi samo za sebe. Domoljublje se skrilo u cijevima.

24.6. – Subota

Kaos u Rusiji. Plaćenici, koji su upozoravali da nije sve onako kako se Putin hvali i kako predstavlja javnosti, okrenuli su cijevi i krenuli na Moskvu. Velikom vladaru predviđa se kraj, čitamo kako ruski gradovi padaju i kako podržavaju (s)micanje Putina. Svijet se opet pretvara u tribine a ljudi, nezadovoljni svojim carevima, u navijače koji žele da netko padne pa makar i daleko.

U Mostaru i među njegovim nemoćnim metlama, otvara se prostor za novi skandal i gradska se vlast namjestila na još jedan volej. Mostarske Parkove, kojima ni nabavljena oprema i uposleni ljudi ne pomaže da se rasporede i čiste grad, preuzet će ime s izborne liste čiji je adut na izborima bio govor u kojem je Mostar podijeljen grad i kako treba biti hrabar kao Praljak. Sve to, valjda, jer je lakše mesti pola grada koji ionako pije otrove.

Parada ponosa na ulicama Sarajeva. Galame oni koji sjede kako umjesto promicanja takvih vrijednosti treba puniti ulice nezadovoljnicima zbog nezaposlenosti i drugih nepravdi. Galame i sjede.

25.6. – Nedjelja

Zemlja koja trubi o svojim ljepotama a sama ih ne vidi, sama ih zagađuje i sama ih prodaje da ih kapital cijedi i pretvara u pustinje, birala je Miss.

Umjesto praznika ljepote, oni koji su gledali, mogli su vidjeti praznik sponzora. Svaka je djevojka morala dovesti sponzore pa su uz njezino ime stajali oni koji su je pogurali do finala, a onda je direkcija sabrala koliko će darivati najljepšoj pa smo gledali matematiku koja je došla do 43.000 KM kroz razne sponzorske poklone. Sve, naravno, uz cca. da se gledatelji natrpani ljepotom, dodatno zbune.

Na kraju se ljepota skrila iza iščitavanja sponzora a praznik ljepote u nešto slično našem prazniku demokracije. Tko plati, ide dalje.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close