Pregled tjedna

Kosidba

Dodikomanija nastavlja tresti javni prostor u BiH. Čudno je da još nitko nije pokrenuo skupljanje sličica lidera u raznim krizama.
Kolumna / Pregled tjedna | 03. 07. 2023. u 08:44 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

26.6. – Ponedjeljak

Zatresla se Rusija. Veliku silu prepali su veliki plaćenici i pokazali kako ipak tamo nešto ne štima. Ostatak svijeta ne može znati štima li ili ne jer je netko odlučio da informacija iz Rusije ne smije biti.  Dok nas uvjeravaju da mi tumačimo krive istine, svijet plasira istine na kapaljke.

A na kapaljke kapaju i informacije o pukotinama u novoj vlasti u kojoj suri plin. Nakon što je Amerika prvi put otvoreno napala vječitog vladara HDZ-a BiH, koalicijski partneri ponudili su predznak nad cijevima. Direktor BH Gasa, kažu, može biti Hrvat. Stručan ne mora. Čekaju se krici o prodaji.

27.6. – Utorak

Republika Srpska, koja vrišti da se zalaže za Dayton, odgrizla je komad Daytona i izbacila Ustavni sud BiH iz svojeg života. Običan, nezaposlen glasač, a ni onaj što je na jaslama, ne shvaća baš ozbiljnost situacije. 

Milorad Dodik odlučio se na novi potez kojim će razvijati glavu svi osim njega. Njegov entitet pak razbija džepove.

28.6. – Srijeda

Svi su zabrinuti ili glume brigu. Dodik je ponovno podigao valove na kojima daskaju oni što priželjkuju njegov pad a ne vide da bi i oni trebali pasti. Vrćenje u krug u Bosni i Hercegovini toliko je zamantalo one koji žive u njoj da su im ipak najveći problem cijene kod susjeda.

Nižu se osude i prosipanja pameti, bubaju se analize, traže se Dodikove slabe točke i snažne točke međunarodne zajednice koja opet zna što bi rekla a ne zna što bi uradila.  Prva je ovo velika kriza nove vlasti u BiH i naslov je to koji se lijepi svako četiri godine. Za to vrijeme nitko ne trza što troškovi života rastu. Ovdje je na cijeni samo smrt.

29.6. – Četvrtak

Zukahn Helez, ministar obrane koji se proslavio epizodama po bugojanskim ugostiteljskim objektima i idejom o kupovini raketa umjesto respiratora, rekao je kako osim plana A protiv Milorada Dodika postoji i plan B. 

Plan B, naravno, uključuje malo više baruta od vatre u planu A kojim bi međunarodna zajednica trebala smiriti Dodika.

Zato vrijeme drugi lider, koji je smiren planom A, dogovara slamke spasa pa je Bakir Izetbegović rekao kako u ''narednim mjesecima'' putuje kod turskog predsjednika u posjetu. Naredni mjeseci mogu biti prilično daleko jer Erdogan ima svoga jada osim raspada kumovog sistema. A možda Izetbegović posjeti i bjegunca.

Kakva smo mi država i kako vlast gleda na sebe govori i slučaj Jasenka Tufečkića koji je državu lagao da ima vozačku i da vozi svoj automobil a vozio je automobil SDA i na račun toga klepao putne troškove. Sve od navedenog plaćalo je stado. Zato će sad livanjski volandžija državi dati 24.000 KM da ne ide u zatvor. Sjedit će umjesto toga u parlamentu. Auto-školu ne spominje.

30.6. – Petak

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt najavio je kako bi se nešto veliko moglo dogoditi kad je u pitanju Dodik. Jako je teško zamisliti scenarij u kojem sadašnji visoki predstavnik, po uzoru na prije kad je ''pokošeno'' skoro 60 dužnosnika u RS, mogao pokostiti velikog kosca.

Naime, dok se sve trese Dodik nas je uveselio kosidbom uz prometnicu a onda je javnost uveseljena obračunom Heleza i Dodika na sastanku u Konjicu koji je trebao riješiti novi zastoj u državi.

Zastoj nije riješen, kažu upućeni da su padale psovke i majmunanja i da će sve sačekati da lideri odu na more i rashlade prazne glave koje su prosule javnosti silne nove korake. Niti jedan od koraka ne odvodi njih iz naših života.

Općinski sud u Sarajevu je odložio poništenje zvanja doktorice znanosti Sebije Izetbegović. Ma šta to značilo.

1.7. – Subota

Dodikomanija nastavlja tresti javni prostor u BiH. Čudno je da još nitko nije pokrenuo skupljanje sličica lidera u raznim krizama.

A dok čelnik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, kao domaći navodno miri strane u zemlji, njegov član Predsjedništva, Denis Bećirović, malo luta. Naime, Bećirović je podržao borbu mostarskog muftije koji posljednjih tjedana galami protiv gradnje mostarskog kazališta iako ga je odobrila i stranka koju muftija spašava iako tvrdi da se ne petlja u politiku.

To je još jedno skakanje u usta samom sebi, najomiljenijoj disciplini politike - beskrajno jadnog sporta u BiH.

2.7. - Nedjelja

Naslušali smo se lidera o rokovima, ciljevima, partnerstvima dogovaranja o onome o čemu se može dogovoriti a rješavanje onoga o čemu dogovora nema. Nagledali smo se susreta, obećanja, pomlađivanja stranaka, potpisivanje partnerstava ali još nismo uspjeli vidjeti konkretan korak.

Jedini koraci koji su vidljivi se ne bilježe. Barem ne do sljedećeg popisa stanovnika. Ako ga bude i ako se dobro istreniramo na popisu domaćih životinja koji je pred nama.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close